Priboj: Više glasača nego stanovnika

Grad na Limu predstavlja svojevrstan paradoks, kada su u pitanju ovogodišnji ali i prošli parlamentarni izbori, jer ova opština ima više birača nego stanovnika.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Priboj ima 27.133 žitelja, a u zvanični birački spisak upisano je 28.628 gradana sa pravom glasa. Tako je birača za 1.495 više nego zvaničnih stanovnika ovog grada, a onih koji zaista žive ovde i imaju pravo glasa je tek oko 20.000.

Informacije i iskustvo sa ranijih izbora, kao i podaci nekih političckih partija izneti ovih dana, govore da oko 8.000 punoletnih stanovnika Priboja, državljana Srbije, trenutno radi van svog rodnog mesta, širom bivše Jugoslavije i zapadne Evrope, i godinama ne žive i ne glasaju u ovom gradu.

Na drugoj strani, postoji oko 9.000 onih koji uopšte ne žive u Priboju, gde su prijavljeni na fiktivnim adresama kod prijatelja i poznanika. Oni su stanovnici susednih bosansko-hercegovačkih opština Rudo, Višegrad i Čajniče, i uz državljanstvo te republike imaju i srpsko, kako bi se besplatno lečili u Srbiji i koristili druge pogodnosti kao što su dečji dodatak i zaposlenje.

Tako je u Priboju zaposleno blizu 2.000 stanovnika opštine Rudo, a izmedu ostalog rade i u najodgovornijim drzavnim službama u gradu, lokalnoj samoupravi, MUP-u, bankama.

Izvor: Novosti
Foto: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.