Ruske trupe i vojni avioni pristižu na Krim

0

Ruski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine. Jutros su proruske snage zauzele terminal za trajekte u Kerču.

Prema saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane pogranične patrole te države javile su da su ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim. U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi i da je naloženo poletanje ukrajinskih lovca presretača tipa “suhoj SU-27”.

U poslednja 24 sata je na Krim sletelo deset ruskih borbenih helikoptera i osam vojnih teretnih aviona, navodi se u saopštenju, pri čemu se u luci Sevastopolj još od četvrtka nalazi četiri ruska vojna broda, kažu u ukrajinskom ministarstvu.

Zvanični Kijev nije dobio obaveštenja da će doći do kretanja ruskih trupa, iako je Moskva obavezna da to najavi u skladu sa međunarodnim zakonima koji regulišu prisustvo ruske Crnomorske flote na Krimu. Prema tim zakonima, Ukrajina bi trebalo da bude obaveštena o bilo kakvom kretanju trupa 72 sata unapred.

Krim, gde je još od 18. veka stacionirana flota ruske mornarice, nalazi se praktično pod kontrolom ruskih snaga i lokalnih proruski nastrojenih građana, koji su okružili nekoliko ukrajinskih vojnih baza na tom poluostrvu.

Proruske trupe jutros zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javio je AP.

Preuzimanje tog terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP.

Od jutros tim terminalom upravljaju vojnici, koji nisu želeli da se predstave, ali su govorili ruski, a vozila kojima su se prevozili su imali ruske registarske tablice, navodi američka agencija

Zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema kazao je da bi granica između Ukrajine i Rusije mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti.

“Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije”, rekao je Jarema rano jutros.

Trupe za koje zvanični Kijev navodi da se sastoje od ruskih vojnika su dosad zauzeli aerodrome na Krimu, uništili opremu u jednoj vazduhoplovnoj bazi i zauzeli bazu ukrajinske pešadije na tom poluostrvu, podseća AP.

Ranije jutros, svetske agencije su prenele vest da je više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebalo da polože zakletvu.

“Danas je većina ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešla na stranu vlasti, proruski orijentisane autonomne oblasti Krim. Tranzicija je bila apsolutno mirna, bez ijednog ispaljenog metka bilo od vojske ili snaga za samoodbranu”, rekao je neimenovani izvor agenciji RIA Novosti, a prenosi Raša tudej. Isti izvor je rekao da su neki vojnici prebegli dok su neki podneli pisane ostavke. Lokalna vojska nije plaćena mesecima, kazao je takođe taj izvor.

Istovremeno, portparol ukrajinske granične patrole je rekao, a preneo je Rojters, da ruski brodovi dolaze i odlaze iz luke Sevastopolj, pomorske baze ruske Crnomorske flote, kao i da su ruske vlasti blokirale signal mobilne telefonije na određenim mestima uz granicu.

Komandant ukrajinske mornarice Denis Berezovski priklonio se juče proruskim vlastima na Krimu, a u televizijskom obraćanju iz krimskog sedišta Ruske crnomorske flote poručio da se zakleo na vernost narodu Krima, preneo je AP. Izabran je za komandanta noformirane Ratne mornarice Krima.

Keri sutra stiže u Kijev

Zbog zaoštravanja situacije na ukrajinskom poluostrvu Krim, u Kijev sutra stiže američki državni sekretar Džon Keri. kako je preneo Frans pres, Keri u posetu Ukrajini dolazi kako bi dao podršku novim članovima prelaznih vlasti.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će se Keri sresti s predstavnicima nove vlade, liderima u Vrhovnoj radi (skupštini) i predstavnicima civilnog društva.

Keri će “ponoviti snažnu podršku SAD ukrajinskom suverenitetu, nezavisnosti i teritroijalnom integritetu” i naglasiti “pravo ukrajinskog naroda da odredi svoju sopstvenu budućnost, bez spoljnjeg uticaja ili provokacija”, navela je predstavnica Stejt departmenta.

Asošijeted pres navodi da do Kerijeve posete dolazi u trenutku kada “SAD i druge zapadne zemlje odmeravaju odgovor na rusko vojno napredovanje u Ukrajini”.

Keri je ranije ukazao na mogućnost ekonomskih sankcija i neizdavanja viza, zamrzavanje ruskih sredstava i trgovinskih i investicionih ograničenja.

Neimenovani visokorangirani zvaničnik američke administracije rekao je da SAD veruju da je Rusija kompletirala “operativnu kontrolu” poluostrva Krim – proruske oblasti Ukrajine, kao i da u tom regionu ima više od 6.000 ruskih vojnika, navodi AP. Za citiranog zvaničnika agencija ističe da nije ovlašćen da javno komentariše situaciju i da je zbog toga insistirao na anonimnosti.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland otputovaće u Beč na razgovore u OEBS, navodi AFP, prenoseći izjavu jednog američkog zvaničnika da će Nulandova tražiti načine za upućivanje medjunarodnih posmatrača u krizne oblasti i moguću “širu misiju radi zamene ruskih snaga ukoliko Rusi budu ubeđeni da se povuku”.

Izvor: B92
Foto: AP – Ivan Sekretarev

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.