Lavrov osudio pretnje sankcijama Rusiji

"Oni koji pokušavaju da interpretiraju situaciju kao agresiju i prete sankcijama i bojkotom, isti su oni koji su sistematski ohrabrivali odbijanje dijaloga i konačno izazvali polarizaciju u ukrajinskoj zajednici", rekao je on na otvaranju zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Lavrov je rekao i da je neophodno angažovati ruske vojnike u Ukrajini kako bi se "normalizovala politička situacija" u toj zemlji posle promene vlasti. On je optužio nove ukrajinske vlasti da žele da ugroze prava manjina u Ukrajini.

"Radikali nastavljaju da kontrolišu gradove. Umesto obećanog, formirana je vlada pobednika, Rada (parlament) je donela odluku da se ograniče lingvistička prava manjina", rekao je Lavrov.

Navodeći i da je "rečeno da treba kazniti ruski jezik", Lavrov je stao u odbranu "jedinica samozaštite", čiji je cilj "zaštita stanovništva".

Odbacujući optužbe da je Rusija izvršila agresiju, Lavrov je rekao da Zapad, umesto da vodi računa o dobrobiti ljudi u Ukrajini, sprovodi sopstvene geopolitičke kalkulacije.

"Pozivamo na odgovoran pristup, ostavljanje po strani geopolitičkih kalkulacija i stavljanje na prvo mesto interesa naroda Ukrajine"
, rekao je Lavrov na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Ukrajina je optužila Rusiju zbog vojne intervencije i pozvala Moskvu da povuče svoje trupe. Američki državni sekretar Džon Keri juče je rekao da je razgovarao s ministrima spoljnih poslova zemalja članica G8 i drugih zemalja i da su svi spremni da "idu do kraja" kako bi izolovali Rusiju.

SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija saopštile su da neće učestvovati na samitu G8 u junu u Sočiju.

Saglasni stavovi Rusije i Kine

Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov, saglasni su po pitanju situacije u Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarsvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru Lavrov i Vang su podvukli da se "u velikoj meri slažu stavovi Rusije i Kine o situaciji u toj zemlji i okolini", navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovoreno da se "o toj temi bude u bliskom kontaktu".

Rusija i Kina saveznici su u više diplomatskih akcija u kojima se protive stavovima Zapada.

Izvor: Beta
Foto:AP - Keystone, Salvatore Di Nolfi

Pogledajte još