Šef pravnog tima Srbije: Genocid je izvršen nad nama, a ne Hrvatima

"Ako je bilo genocida on je izvršen prema Srbima tokom operacije Oluja i to su naši glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave”", rekao je Obradović nakon završetka prvog dana usmene rasprave pred Medjunarodinm sudom pravde u Hagu.

On je istakao da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata.

"“Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom - srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH koja je u to vreme obuhvatala i BIH i Srem", rekao je Obradović.

On je podsetio da je predsednik Hrvatske Franjo Tudjman i pored toga, u vreme NATO bombardovanja Srbije, podneo tužbu da je srpski narod devedesetih godina izvršio genocide, tokom oružanog sudkoba u Hrvatskoj.

"To je podneo hrvatski predsednik koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju i koji je izjavio, što će biti dokumentovano pred ovim sudom 'da Srbi iz Hrvatske treba da nestanu'”. “I nestali su. Danas ih ima jedna trećina od onog broja koji je postojao 1991. godine, i četiri puta ih je manje nego što ih je bilo 1931. godine, ali o tome danas ništa nismo čuli"
, naveo je Obradović komenrarišući izlaganje hrvatskog pravnog tima.

Podsećajući da se danas u MSP moglo čuti o srpskom nacionalizmu, o JNA, on je izrazio uverenje da se o genocidu u narednim danima “neće čuti, jer ga prema hrvatskom narodu nije bilo”.

Obradović je istakao da je naš tim svestan istorijske odgovornosti koju ima u ovom postupku ističući da Srbija ima dobre dokaze koje će izneti sudu i jake argument u odnosu na primenu Konvencije o sprečavanju i kažanjavanju genocida.

On je napomenuo da se srspki tim neće baviti politickcim pitanjima, ali da će se u svom izlaganju iduće sedmice setiti i žrtava.

"Želimo da iz toga izgradimo bolju budućnost dva naroda"
, naglasio je Obradović.

Izvor: Blic
Foto: Beta - AP - Jiri Buller

Pogledajte još