Kriza na Krimu: EU stopira vizne pregovore sa Rusijom, skače cena nafte

Zbog krize na Krimu poskupela nafta
Cena nafta povećala se za oko dva dolara pošto je ruska vojna intervencija u Ukrajini povećala strahovanja da bi protiv Rusije mogle biti uvedene sankcije.

Na tržištima je takođe poskupeo i prirodni gas.

U elektronskom trgovanju na njujorškoj robnoj berzi, američka sirova nafta za aprilsku isporuku poskupela je za 1,92 dolara, na 104,51 dolara po barelu.

Nafta tipa "brent" na londonskoj berzi je poskupela za 2,88 dolara, na 111,95 dolara po barelu.

Agencija Asošijetid pres ocenjuje da rastom cene nafte tržišta reaguje na angažovanje hiljada ruskih vojnika na Krimu u Ukrajini, posle čega su SAD juče upozorile Moskvu da bi se mogla suočiti s ekonomskim sankcijama.

"Tržišta žele da znaju u kojoj meri će Zapad uvesti sankcije Rusiji ako bude krvoprolića i daljeg pogoršanja situacije", rekao je analitičar Kris Veston.

EU stopira vizne pregovore sa Rusima
Evropski šefovi diplomatija odlučili su da obustave pregovore sa Rusijom o viznim pitanjima, zbog odluka Moskve u vezi sa Krimom.

Nacrt ovog dogovora će biti izdat kasnije danas, javlja britanska agencija.

Rusija i Evropska unija pregovaraju o vizama od 2007 godine, kako bi Rusija imala bezvizni pristup državama članicama Unije. To je pitanje aktuelno na skoro svakom sastanku između Moskve i Brisela .

"EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima , kao i o novom sporazumu", saopštili su ministri.

Šefovi diplomatija zemalja EU nekoliko sati su pregovarali o političkim, ali i ekonomskim potezima koje treba preduzeti povodom krize u Ukrajini.

Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton sazvala je sastanak na inicijativu Nemačke, nakon što je gornji dom ruskog parlemanta dao predsedniku Vladimiru Putinu "zeleno svetlo" za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Šefovi diplomatija su pre sastanka izrazili zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije. Oni se zalažu za dijalog i političko rešenje, ali i za povlačenje ruskih trupa.

Rusija će finansijski pomoći Krimu
Rusija će finansijski pomoći Krimu i konkretan predlog o tome rusko Ministarstvo finansija doneće do kraja dana, saopštio je resorni ministar Anton Siluanov.

Po rečima Siluanova, u Ministarstvu finansija Rusije održan je sastanak s ministrom finansija Autonomne oblasti Krim Mikolom Skorikom.

"Deficit budžeta Krima iznosi 10 milijardi grivni, odnosno 35 milijardi rubalja (oko milijardu dolara). Razmatramo mogućnost pomoći finansijskom sistemu kako bi se obezbedile plate, penzije, socijalna davanja, stabilan rad državnih ustanova Krima", kazao je Siluanov.

Foto: AP/Ivan Sekretarev
izvor: B92

Pogledajte još