BBC preneo da je ruska flota dala Ukrajincima ultimatum o predaji, Rusi demantuju

Ruska flota je nazvala takve tvrdnje “besmislenim”.

Predstavnik ruskih snaga kazao je da su “navikli na svakodnevne optužbe o korišćenju sile protiv ukrajinskih snaga, ali da napori da se izazove sukob neće uspeti”, prenela je agencija Interfaks.

Istovremeno, predstavnici autonomne vlasti na Krimu razmatraju blokadu ukrajinskih televizijskih stanica da bi, kako su saopštili, zaustavili “tok laži”.

BBC je prethodno preneo, pozivajući se na ukrajinske odbrambene izvore, da je ruska vojska poručila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju ili će se “suočiti s olujom”.

Komandant ruske Crnomorske flote Aleksander Vitko odredio je rok i zapretio napadom “širom Krima”, navodi BBC.

Agencija Asošiejtid pres javlja da ruske snage koje kontrolišu Krim traže predaju dva ukrajinska vojna broda.

Portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Maksim Prauta je rekao da su četiri ruska broda blokirala ukrajinski brod “Ternopil” s protivpodmorničkim oružjem i komandni brod “Slavutič” u sevastopljskoj luci.

On je rekao da su ruske snage tražile predaju Ukrajinaca kojima su zapretili napadom i zarobljavanjem brodova i posade.

Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je danas zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov.

“Nije bilo pucnjave, osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja”, izjavio je Seleznjov.

Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju sutra do 5.00 časova po lokalnom vremenu ili će biti suočeni sa vojnim napadom.

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ultimatum je, kako je preneo Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

Seleznjov je danas rekao da je ukrajinskoj vazduhoplovnoj brigadi ispostavljen ultimatum da do 16 časova pređe na stranu krimskih vlasti i zakune se na vernost, ili će prema ukrajinskim vojnicima biti sprovedene žestoke mere.

Seleznjov je precizirao da su pod kontrolom ukrajinskih vlasti još dva objekta, skladište sa municijom i komandni punkt u Belbeku.

Predsedavajući ruske Državne dume Sergej Nariškin izjavio je danas da “za sada nema potrebe” za slanje vojnih trupa u Ukrajinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobio je u subotu od parlamenta odrešene ruke u pogledu korišćenja vojske u Ukrajini, što je obrazloženo potrebom da se zaštite Rusi koji tamo žive, prenela je agencija AFP. “Odlukom mu je samo dato pravo da koristi oružane snage, što može biti učinjeno u slučaju potrebe. Za sada nema potrebe”, rekao je Nariškin za televizijsku stanicu “Rusija 24”.

Ambasador Rusije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin negirao je danas da su ruske trupe na Krimu i izrazio skeptičnost prema nameri da se uspostavi posmatračka misija OEBS u Ukrajini, ukazujući da je bilo uspešnih i neuspešnih misija, navodeći kao neuspešnu onu na Kosovu.

“Nemam nikakve informacije o stacioniranju ruskih trupa van flote, koja je tamo na osnovu dogovora sa Ukrajinom”, naglasio je on danas povodom održavanja vanredne sednice Stalnog saveta OEBS.

Vezano za planove uspostavljanja posmatračke misije OEBS u Ukrajini on je rekao da je za tako nešto potrebno da se znaju detalji o mandatu.

“Pojedine od tih misija su u prošlosti bile uspešne, druge nisu, kao na primer na Kosovu, gde su pooštrile situaciju”, konstatovao je Kelin.

On je kazao da nema argumente ni za formiranje međunarodne kontakt-grupe za Ukrajinu, ni protiv toga, dodajući da bi to bio ozbiljan korak, o kojem treba diskutovati.

Kelin je ponovio zahtev Moskve za bezbednošću i pravima ruskog stanovništva u Ukrajini.

“Imamo 15 miliona etničkih Rusa tamo, a kada je reč o stanovništvu koje govori ruski, ima ih još više. Mora biti obezbeđeno da njihov život i prava ne budu ugroženi”, poručio je ruski diplomata.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinovic
izvor: B92