Kurkuma: Indijski začin "lep kao noć punog meseca"

Navodno je u 13 veku posle Hrista, legendarni pustolov Marko Polo, vrativši se sa svojih avantura po dalekom istoku, oduševljeno otkrio kako je pronašao koren sjajnih kvaliteta. Reč je bila o kurkumi, korenastoj biljci iz porodice đumbira, tamnosmeđe boje. Nažalost, tadašnjim zapadnim učenjacima ova biljka nije bila posebno zanimljiva, pa su se njene dobrobiti počele otkrivati tek 70-ih godina prošlog veka, u vreme kada je savremena nauka počela da spoznajetajne istočnjačke medicine.

Svakodnevni život stanovnika dalekog istoka kroz celu istoriju, gotovo da je teško i zamisliti bez ove biljke. Hiljadama godina, kurkuma se koristila kao začin i lek, a velikim je elom bila zastupljena u različitim religijskim ritualima. U Indiji se veruje da kurkuma poseduje energiju Božanske Majke Mahalakshmi, te stoga štiti od zla, donosi, sreću, bogatstvo i uspeh. Mnogi stanovnici južne Indije i dan danas nose oko vrata amajliju od sušenog korena kurkume.

Neka od imena koja su ljudi kroz istoriju nadenuli ovoj čudesnoj biljci Niša (lepa kao noć punog meseca), Kanči (poput zlata), Gauri (ona koja daje žutu boju) sama govore o beskrajnom poštovanju koje su gajili prema njoj. Kurkuma se u Ajrvedi (indijskoj tradicionalnoj medicini) koristi već 5000 godina, pod nazivom Haridra, odnosno, ona koja poboljšava kožu, izgled i snagu tena. Međutim, osim Indijcima, kurkuma je dobro poznata i mnogim drugim narodima i njihovom tradicionalnom sastavu lečenja.

Na Havajima, kurkuma nosi naziv Olena i koristi se za lečenje plućnih bolesti i bronhitisa. Sok od lišća kurkume se koristi za lečenje sinusa i upale uva. Tamošnja narodna medicina Kahuna, za lečenje kožnih bolesti , koristi sličnu praksu spravljanja paste od kurkume, baš kao i u Indiji.

Persijska medicina - Unani klasifikuje biljke po njihovoj snazi u četiri nivoa . Tako je kurkuma svrstana u treći nivo, a smatra se najboljim sredstvom za sve poremećaje krvi.

U Kini se kurkuma takođe koristila za probleme vezane uz krv, ali isto tako i za bolesti jetre , slezine i želuca, menstrualne probleme, te probleme vezane uz blokade čija (či – vitalna energija)

Danas se kurkuma kao biljka uzgaja uglavnom u Indiji, Kini, Indoneziji i drugim tropskim krajevima. Spada u porodicu đumbira, a poznata je još pod imenom indijski šafran. Njen blagi miris podseća na đumbir i narandžu, dok joj je ukus blago gorkast i smolast. U celoj jugoistočnoj Aziji, kurkuma je neizostavan deo prehrane. U Indiji se uvelike koristi za proizvodnju začina, na primer prah ne bi imao žutu boju da ne sadrži toliku količinu kurkume. Upravo je ona njegov ključni sastojak. Osim za bojenje hrane, koristi se još za bojenje tkanine. Ako ste tokom kuvanja bili nespretni, te ste nehotice prosuli malo kurkume po odeći, sigurno se primijetili da se mrlja vrlo teško skida. Isto tako, ako ste kupili majicu žutih nijansi s etiketom „Made in India“, najverovatnije je obojena upravo kurkumom.

(old_image)

I konačno, dolazimo do onog najbitnijeg, lekovitost kurkume. Ova čarobna biljka je verovatno jedan od najkorisnijih začina koje možete stavljati u hranu ili pak konzumirati na neki drugi način. U poslednje vreme, sve se više razmatra mogućnost korištenja kurkume kod lečenja ili prevencije određenih bolesti. Sadrži bitne minerale kao što
Foto: Freedigitalphotos.net
su: kalijum, gvožđe, vitamin B6 i vitamin C. Međutim, verovatno glavni razlog ovim razmatranjima je njjen aktivni sastojak –kurkumin. Osim žutog pigmenta, kurkumin je najviše zaslužan za lekovita svojstva kurkume. Ustanovljeno je da kurkumin sadrži veliki raspon terapijskih učinaka. Odavno se već zna da deluje antiupalno, ali u poslednje vreme se pokazalo da deluje povoljno na celi niz zdravstvenih poremećaja. Lista blagotvornih učinaka kurkumina za koje se do sada pokazalo ili se još dokazuje da deluju poprilično je dugačka, te svakim danom postaje sve duža. Evo nekih primjera:

1. Moždani udar: Veruje se da može obnoviti stanice mozga, te popraviti štetu nakon moždanog udara. U začinu kurkume pronađena je do sada nepoznata molekula nazvana CNB-001. Svojim delovanjem ova molekula može pomoći u oporavku tkiva, koji je narušen slabim dotokom krvi i kiseonika u mozak. Takođe se veruje da izvrsno deluje u prevenciji Alchajmerove bolesti budući da čuva nervni sistem.

2. Menstrualni problemi: Jedno od drevnih imena kurkume je i Jošitaprija, što bi u prevodu značilo miljenica žena. Pokazalo se da kurkuma može znatno ublažiti menstrualne grčeve, a ponekad ih i potpuno odstraniti. Takođe uspostavlja odličnu hormonalnu ravnotežu kod žena, te pomaže kod negativnih simptoma PMS-a, vaginalnih infekcija (gljivičnih, bakterijskih, virusnih, herpes, HIV, HPV).

3. Izvrsno deluje na detoksikaciju jetre: Može biti korisna kod bolesti kao što su hepatitis, žutica i ciroza. Smanjuje nabrekle jetrene kanale, te stimulira proizvodnju žuči, kao i njeno izlučivanje kroz žučni mehur. Poboljšava sposobnost tela da probavlja masti.

4. Probava: Smatra se da je vrlo delotvorna kod nadimanja, plinova, te uklanja umor nakon obroka. Takođe se smatra da redovnom upotrebom kurkume možemo ublažiti delovanje Kronove bolesti, kolitisa i proliva.

5. Osteoartritis: Deluje povoljno na zdravlje kostiju, a zbog svoje sposobnosti da smanji bol, vrlo je učinkovita kod osteoartritisa.

6. Rak: U područjima jugoistočne Azije ustanovljen je vrlo malen postotak oboljenja od raka debelog creva, te se veruje da je česta upotreba kari začina razlog tome. Ajurvedska medicina odavno ističe delotvornost kurkume kod lečenja kancerogenih bolesti. Prema nekim kliničkim ispitivanjima otkrilo se da može obuzdati rast različitih vrsta raka, te da je koristan kod raka prostate, jetre, pluća, kože, maternice ili debelog creva. Koristi se i kod lečenja raka kože, a pokazala se delotvornom i kod zaustavljanja metastaza.

Izvor: Pressonline
Foto: morguefile.com

Pogledajte još