Stanari zgrade dobili milionski račun za prazno sklonište

Jedna obična zgrada u naselju Grbavica, u širem centru Novog Sada, nedavno je dobila nešto po čemu će se razlikovati od drugih. Njenim stanarima, naime, stigao je račun za struju od čak 29 miliona dinara! Utrošena je u januaru u skloništu u kojem se struja, od kad je zgrada useljena, ne troši?!

Ovakav račun, međutim, kako objašnjavaju u “Elektrodistribuciji Novi Sad” nije namenjen stanarima samo ove zgrade, već je na njemu prikazana kompletna zajednička potrošnja svih skupština stanara u Novom Sadu.

- Kako je moguće da nam se na jednom od tri brojila pojavila potrošnja od jednog kilovata, kad je to brojilo pod katancem, koji je zavaren - objašnjava S. K. predsednik Skupštine stanara ove zgrade. - Ova potrošnja se prikazuje na računu koji nam dostavlja “Informatika”, a ja sam želeo da vidim i račun koji “Informatici” dostavlja EPS, kako bih video gde je razlika nastala, i kako nam “Informatika” u stvari obračunava potrošnju.

Kad je Skupštini stanara stigao račun iz EPS, dodaje naš sagovornik, imali su šta i da vide.

- Bio sam u najmanju ruku zaprepašćen kad sam video da je račun 29 miliona dinara - kaže S. K. - Kasnije su mi, posle šest odlazaka na različite “adrese”, objasnili da je to greška, i da račun mogu da pocepam. Pitam se, međutim, kako je moguće da na dva računa imamo apsolutno iste podatke, osim primaoca, i konačnog iznosa, a i kako smem da “zanemarim” takav račun. Obratio sam se i nadležnom ministarstvu, ali, do sada, a prošlo je više od nedelju dana, nikakav odgovor nisam dobio. Žao mi je što se ovako nešto dogodilo, i nadam se da će ovaj naš primer poslužiti ostalim građanima, da povedu računa, šta u stvari plaćaju.

U “Elektrodistribuciji Novi Sad”, međutim, objašnjavaju da kupac električne energije može imati više mesta potrošnje za koja se izdaju zasebni računi.

- Informacija o ukupnom zaduženju za utrošenu električnu energiju na svim mestima potrošnje iskazuje se na jednom od računa, a u konkretnom slučaju radi se o zaduženju za kupca JKP “Informatika” - Objedinjena naplata - kažu u Elektrodistribuciji.

- Pomenuti iznos od 29 miliona dinara se odnosi na ostvarenu potrošnju tokom januara 2014. godine, za 6.157 mesta potrošnje, za koja se vrši naplata utrošene električne energije, za zajedničku potrošnju u zgradama, putem “JKP Informatika”.

JASAN UVID
Metodologija kojom se ukupno zaduženje iskazuje na jednom od računa omogućava kupcu, u ovom slučaju “Informatici”, da ima jasan uvid u zaduženje za sva njegova mesta potrošnje - kažu u “Elektrodistribuciji Novi Sad”. - Ova potrošnja iskazuje se na posebnom delu računa sa tekstom “Stanje duga za sva merna mesta”.

izvor: večernje novosti

Pogledajte još