U januaru se na račune za struju žalilo duplo manje građana

Na januarske račune žalilo se 24.441 korisnik, odnosno 0,75 odsto od ukupnog broja potrošača.

Željko Marković, v.d.direktora EPS Snabdevanja rekao je da je 48 odsto prigovora na decembarske račune bilo opravdano, što je manje od prosečnog procenta prihvaćenih prigovora koji iznosi oko 60 odsto. On je, takođe, najavio da će novi, redizajnirani, račun za struju, stići na kućne adrese građana u martu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i član radne grupe koja je analizirala problem sa uvećanim decembarskim računima za struju, Goran Papović rekao je da je analiza pokazala da je napravljena "kumulativna greška" - i ljudi i procesa rada i IT sistema.

Pomoćnica direktora Direkcije za mere i dragocene metale Lucija Dujović istakla je da više od 50 odsto brojila u Srbiji nije overeno, zbog čega pokazuje ili manju, ili veću potrošnju struje i istakla da je za baždarenje brojila zadužen EPS.

"Od 6.675 brojila pregledanih na zahtev kupaca, neispravno je bilo 945. Od tog broja je na štetu kupaca radilo je 8,25 odsto brojila. Od 10.620 brojila pregledanih na zahtev radnika EPS, neispravno je bilo 63,85 odsto, a na štetu kupaca merilo je 8,73 procenta, dok je manju potrošnju od ostvarene beležilo više od 90 odsto neispravnih brojila"
, kaže Marković.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još