Znaci oporavka u Evropi

LONDON, 11. avgusta 2009. (Beta-AP) - Posle duže od godinu dana ekonomskih muka, Evropljani se vraćaju u radnje i ponovo istražuju stambeno tržište. Kompanije su usporile tempo otpuštanja. Uslovi kreditiranja se popravljaju.

Ali, centralne banke i neki ekonomisti opominju na oprez pri tumačenju podataka koje govore o naznakama izlaska iz svetske kreditne krize. Još nema ubedljivih dokaza o ozdravljenju, kažu oni.

Ipak, akcije na berzama rastu a izveštaji govore o tome da se pristup kreditima popravlja, da talas otpuštanja u Britaniji jenjava dok poslovno poverenje u Francuskoj jača.

Ekonomisti danas predviđaju da će brojke za drugi kvartal pokazati da je drastični pad ekonomskog rasta 16 država evrozone usporen na 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje - značajno poboljšanje u odnosu na pad od 2,5 proceneta u prvom kvartalu. U Nemačkoj, najvećoj privredi Evrope, rast poverenja poslovonih krugova i potrošača podržan je solidnim znacima oporavka kao što su povećanje izvoza i narudzbina industrijskih prozvoda.

Pogledajte još