Ovaj operativni sistem ima najviše sigurnosnih propusta

Microsoft je na velika vrata hvalio sigurnosne mogućnosti operativnog sistema Windows 8.x, međutim dovoljna je jedna rupa - poput Flasha da upropasti opštu sliku. Iako nije njihovih ruku delo, deo je sistema (kao Internet Explorer) i samim time se smatra ranjivijim.

U sklopu toga Secunia izveštava kako je Windows 8 manje siguran po pitanju prijavljenih "rupa" od svojih prethodnika. Ceo izveštaj je moguće pročitati na linku.

Uzgred rečeno, sigurnosnih propusta biće sve više za "sigurniji" Windows XP, sistem za koji prestaje podrška nakon 12 godina postojanja.

Prekid podrške je izazvao pravu galamu mrežom svih mreža, ali istovremeno su stvari utihnule kada je Apple odlučio da prekine podršku za Snow Leopard nakon samo četiri godine. Istini za volju, korisnici OS X 10.6 mogu besplatno da pređu na Mavericks u slučaju da imaju računar noviji od 2007. godine.

Kao zaključak, valja reći kako je Windows XP skupio 1.204 ranjivosti, Vista 1.206, Windows 7 1.208 a Windows 8 1.261.

Jedine razlike u broju ranjivosti se mogu pronaći kod samog operativnog sistema. Kad su u igri aplikacije drugih proizvođača, taj broj je jednak za sve sisteme i čini ogroman udeo sa 914 ranjivosti.

Tportal
Pogledajte još