Ukrajina zatražila od Rusije da izruči Janukoviča

Nalivaičenko je na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu izjavio da je zatražio od ruskih kolega da obnove saradnju "posebno u vezi sa hitnim izručenjem Ukrajini njenog bivšeg predsendika Viktora Janukoviča".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je izjavio da je ukrajinski parlament legitiman, ali da sadašnji vršilac dužnosti šefa države nije i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič, mada on "nema političku budućnost".

Viktor Janukovič je, prema Putinovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i bukvalno predao svu vlast i pristao na sve zahteve opozicije, uključujući vanredne izbore i povratak na ustav iz 2004. godine.

Putin je, komentarišući izveštaje o tome da je Janukovič navodno preminuo od srčanog udara, kazao da je pre dva dana razgovarao sa njim i da je opozvani ukrajinski lider "živ i zdrav".

On je rekao i da Moskva neće priznati rezultate izbora u Ukrajini ako se glasanje bude odvijalo u sadašnjoj atmosferi "terora" i da je promena režima verovatno bila nužna, ali da mora biti sprovedena u skladu sa ustavom.

Izvor: Blic/ foto: AP, Andrei Mosienko

Foto: AP - Andrei Mosienko, Pool
Foto: AP - Andrei Mosienko, Pool
Pogledajte još