U Sibiru pronađen džinovski virus, star 30.000 godina

Reč je o dosad najvećem virusu koji je ikada otkriven. Toliko je velik (ima 500 gena za razliku od virus gripa, na primer, koji ima svega osam) da se može videti kroz običan mikroskop.

Ovaj “askurđel” među virusima, doduše, bezopasan je za ljude i životinje, a napada samo amebe. To je treći virus iz porodice džinovskih virusa (prečnika većeg od 0,5 milionitog dela metra) koji je danas poznat, kako ističu autori studije objavljene u Analima Nacionalne akademije nauka (PNAS).

Činjenica da virusi zarobljeni duboko u zemlji pre više od 30.000 godina mogu da prežive i da i dalje budu zarazni upozorava nas da bi topljenje permafrosta kao posledica globalnog zagrevanja i eksploatacije rudnih i mineralnih bogatstava arktičkih prostranstava mogli da svet gurnu u katastrofu”, izjavio je ko-autor studije, profesor Žan-Mišel Klaveri sa Instituta IGS-CNRS u Marseju.

Mogućnost oživljavanja virusa koji se smatraju iskorenjenim, poput virusa velikih boginja koji se razmnožava na sličan način kao i Pitovirus, iz velikog zamrzivača kakav je permafrost, ne spada u sferu naučne fantastike, već predstavlja ozbiljnu opasnost”, rekao je Klaveri.

“Ovakvi virusi mogu predstavljati realnu pretnju po zdravlje stanovništva”,
naveo je on, napominjući da iako Pitovirus nije opasan po ljude, drugi, slični njemu bi to mogli da budu.

Izvor: Blic/ Foto: J.Bartoli/C. Abergel