Davao krv 100 puta, a ne daju mu da se leči

Miladinovo zdravlje je trajno oštećeno. Nakon moždanog udara dobio je aritmiju, ugrušak mu je i dalje ostao u glavi i ima predispoziciju za još jedan udar. Ceo život je dobrovoljni davalac krvi. Do sada je to uradio 100 puta. U novčaniku nosi i karticu da je zaveštao organe.

"U Specijalnoj bolnici „Sveti Sava“ ležao je 16 dana. Lekari su predložili dalje lečenje i rehabilitaciju u Selters banji. Prvostepena komisija RFZO nas je odbila, a doktori su ostali zgranuti zbog činjenice da su tako teškog pacijenta odbili. Nakon toga, bolnica je umesto nas uložila žalbu, ali je i drugostepena komisija donela identičnu odluku. Razlog za to je što moj otac može malo da pomeri nogu, što po njima znači da nije nepokretan"
, priča za Dubravka Đorđević, Miladinova ćerka.

Ko može u banju

Na pozitivno rešenje za besplatno lečenje u banji utiče „Bartel indeks“, protokol koji određuje stepen funkcionalne nezavisnosti. Ukoliko je taj indeks na skali do 50, pacijent ima potpuno pravo na besplatno lečenje. Kod Miladina Đorđevića indeks je 25 i nalazi se na samoj granici između potpune i teške zavisnosti.

Zbog cele situacije Miladinove ćerke su ponovo predale komisiji u RFZO zahtev za banjsko lečenje, a oca poslale u banju i o svom trošku plaćaju njegovu rehabilitaciju.

"Ništa drugo nam nije preostalo. Dokaz da nam je otac loše je taj što su ga u Seltersu stavili u deo u kojem leže nepokretni pacijenti. Jedan dan proveden tamo košta 4.000 dinara, a to je velika suma za nas. Sve ovo je zaista tužno jer human čovek, kakav je moj otac, nema nikakva prava. Ali, očigledno to nikome ništa ne znači. Možda samo na papiru, gde piše da dobrovoljni davaoci krvi, između ostalog, imaju pravo na besplatnu banju"
, ogorčeno priča Dubravka.

Kaže da je njen otac radio u državnoj firmi koja je propala, a da preživljava radeći kao čuvar.

U RFZO nisu odgovorili na pitanje "Blica" zašto su bolesnog čoveka odbili da pošalju u banju na rehabilitaciju. Dr Momčilo Babić, direktor RFZO, nije se javljao na telefon, a i njegova služba za medije ostala je nema.

Miladinu se početkom decembra prošle godine javio bol u stomaku. U Hitnoj pomoći su mu rekli da mu se podigla dijafragma. Nakon dva dana, bol je počeo da se širi na leđa. U Urgentnom centru je ispitivan, pušten je kući sa dijagnozom pesak u bubrezima Dva dana nakon toga, na poslu je dobio dva moždana udara.

Izvor: Blic

Pogledajte još