fbpx

Fusion trend

Novi, sve popularniji trend u svetu označava stil kuvanja u kome se sastojci različitih svetskih kuhinja slobodno mešaju i čiji proizvod su potpuno novi ukusi

Ova specifična fuzijapatentirana je  u SAD, a u Evropi je poslednjih godina sve popularnija. Predstavlja spajanje nekoliko kuhinja u jednom jelu. Tako, na primer, krompir i plavi patlidžan skuvan sa peršunom na mediteranski način može da se posluži sa piletinom spremljenom u slatkom sosu, a lazanje mogu da se prave sa lososom, kavijar pastom, paradajz pireom i biljnim sosom. Nemoguće je da se utvrdi poreklo svih sastojaka u jednom fusion jelu u nekom od brojnih evropskih restorana koji su prihvatili ovaj trend. Osnove jela su uglavnom evropske, a začini egzotični. Finalni rezultati umnogome zavise od kuvara i njihovog umeća i inspiracije prilikom spremanja jela.

Mnogi kritičari ovih kulinarskih akrobacija zaboravljaju da nijedna svetska kuhinja sada ne može strogo da se odredi samo na osnovu geografskih mapa. Italijanska, Španska i Francuska kuhinja imaju mnogo sličnosti i mnogo zajedničkog u istraživačkoj prošlosti - brojne namirnice su došle u Evropu zahvaljujući njihovim precima. Paradajz, pomorandže, limun, plavi patlidžan i pirinač „primili“ su se na Evropskom tlu i postali deo ovdašnje kulture i tradicije.

U fusion kuhinji namirnice sa svih strana sveta se mariniraju, kuvaju i serviraju zajedno, na jednom tanjiru. Tajna je u tome kako da se napravi uspešna kombinacija koja deluje poznato, a ipak ima potpuno nov ukus. Pire od korijandera sa zelenim biberom može da se posluži s pilećim paprikašem, a lišće limunovog drveta ili mirta mogu da zamene običan limunov sok u rižotu od plodova mora. Kokosovo mleko može da se koristi prilikom pravljenja običnog kolača od vanile, odnosno da zameni standardni krem. Suština je, dakle, u dodiru egzotičnog i neuobičajenog - popularnost trenda objašnjava se time što sve više ljudi putuje u daleke i egzotične krajeve, uživa u neobičnim ukusima i želi da okusi nešto slično i kod kuće.

Jelena Jovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.