U Ćupriji fabrika nakon 40 godina

Kako su najavili predstavnici te kompanije, očekuju da memorandum uskoro bude pretočen u ugovor.

Opština Ćuprija potpisala je i sporazum sa Direkcijom za imovinu o prenosu prava na zemljište, kojim su stvoreni uslovi da se u ovom gradu posle četiri decenije otvori prva fabrika.

Gradonačelnik Ćuprije Ninoslav Erić rekao je da je ovo veliki dan za taj grad i Pomoravlje, jer će u ovoj godini posao dobiti 500 građana, objasnivši da se ugovorom sa Direkcijom za imovinu opštini prenosi 16 hektara.

"Do juna prošle godine Ćupriju su zvali tunelom između Paraćina i Jagodine. Danas smo postali lokomotiva za celo Pomoravlje. Pre osam meseci niko nije mogao da sluti da ćemo posle 40 godina Chuprija praviti fabriku", kazao je Erić.

Predstavnici kompanije Trak lajt Štefan Pfingsten, koji je generalni direktor "Trak lajt Evropa" i Sven Milhauzen, direktor na globalnom nivou za nabavke i direktor Trajk lajt d.o.o Srbija, objasnili su da je Trak lajt ćerka firma američke korporacije Pencke, koja ima godišnji obrt vredaan oko 20 milijardi dolara.

Trak lajt se bavi proizvodnjom auto delova. Ima osam pogona širom sveta sa 3.500 zaposlenih i prometom od oko pola milijarde evra.

"Nadamo se da će uskoro biti 4.000 zaposlenih", poručili su oni dodajući da je ulazak na srpsko tržište dugoročni projekat, jer firma namerava da ostane dugo, te da planira da uloži 10 miliona evra u mašine.

Trak lajt će, kako su naveli, uložiti i u ljude jer planira da zaposli gradjane Chuprije, ali i iz drugih delova Srbije, zbog čega će se povezati sa auto-klasterom u Kragujevcu.

Foto: Betaphoto/Marko Rupena
Izvor: B92

Pogledajte još