Srbija izložena opasnosti prekida snabdevanja gasom

On je na Kopaonik biznisu forumu rekao da to ipak ne bi izazvalo velike probleme jer bi smo preko Holandije uspeli da dobijemo nedostajuće količine gasa.

"Ali, ja se nadam da do tog prekida neće doći, i da će se to pitanje politički rešiti"
, ističe Bajatović.

Kriza u Ukrajini ne utiče na cenu gasa u Srbiji, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, istakavši da su rezerve gasa u ovom trenutku dovoljne da se prevaziđe zimska sezona, bar što se tiče stanovništva.

„Za industriju to ne bih mogao da kažem i u tom smislu bismo morali da razmatramo opcije. Sva sreća pa je Srbijagas potpuno napunio Banatski dvor zajedno sa Gaspromom i to su plaćene rezerve gasa - to smo platili unapred“, rekao je Bajatović novinarima na marginama Kopaonik biznis foruma i naglasio da osnovno snabdevanje gasom nije ugroženo.

Bajatović kaže da bi bilo problematično ukoliko bi došlo do trajnog poremećaja snabdevanja iz pravca Ukrajine, a da bi potencijalne krizne količine mogle da se „povuku" iz najvećeg gasnog čvorišta u Evropi.

"Sad ima nekih viškova gasa koji dolaze po osnovu povećanih isporuka kroz Jamal, a to je gas koji ide kroz Belorusiju i Poljsku do Nemačke i u tom smislu Severni tok radi u kapacitetu koji je praktično dodatni kapacitet i te količine gasa bi mogle da završe u Baumgartenu koje je najveće gasno čvorište i odatle bi mi mogli da povučemo krizne količine gasa“",
objasnio je Bajatović.

Objektivno gledano, kriza snabdevanja gasom zbog situacije u Ukrajini postoji, kaže on, ali napominje da to nije rizik samo za Srbiju već i za celu Evropu jer 23 odsto isporuke ide iz Rusije.

Izvor: Blic

Pogledajte još