Narodno pozorište: Umetnici na ivici egzistencije

"Ovo za posledicu ima činjenicu da u ovoj godini naša ustanova kulture nije dobila ni dinara za finansiranje repertoarskih i programskih aktivnosti. Na ovaj način, između ostalog, mnogi honorarni saradnici i umetnici bez kojih je nemoguće realizovati izvođenje programa i predstava, dovedeni su na samu ivicu egzistencije i onemogućen im je normalan i neometan rad u toj meri, da su prinuđeni da otkazuju svoje učešće na probama i u repertoaru", navodi se u saopštenju.

Baletski umetnici u štrajku
Pre zvaničnog saopšenja iz Narodnog pozorišta u redakciju "Blica" je stigao dopis baletskih umetnika koji prenosimo u celosti: "Iako već duže vreme Nacionalni teatar potresaju lomovi, smene i otkazivanje predstava, večerašnjim otkazivanjem predstave "Petar Pan" i ujedinjenjem Baleteskih igrača stavljeno je do znanja i v.d. Upravniku Dejanu Saviću, v.d. Konstantinu Kostjukovu i Ministarstvu kulture da su baletski igrači gladni i na ivici egzistencije. I pored apela koji su uložili da (honorarno zaposlenim) umetnicima nije isplaćena zarada zadnjih meseci a u isto vreme nacionalni teatar priprema NAJSKUPLJU PREMIJERU (u poslednji par godina) KRCKO ORAŠČIĆ u koreografiji Konstantina Kostjukova (čiji honorar je u visini 12 plata prosečnog radnika) baletski umetnici su rekli STOP. STOP.STOP. Od danas su honorarno angažovani baletski umetnici u štrajku a kolege koje su u stalnom radnom odnosu pružaju im podršku. Aktuelni v.d. Dejan Savić je u isto vreme uputio pismo gospodi iz Vlade kako bi sebe zaštitio. Večerašnja predstava je otkazana, a baletski umetnici neće pristati na nove ucene aktuelnog rukovodstva. Balet do daljnjeg neće prikazivati predstave.

Svesni svoje velike društvene i javne odgovornosti prema publici, zaposlenima, kulturnim radnicima i kulturnom i prosvetnom životu u državi uopšte, Narodno pozorište će maksimalno angažovati sve svoje ljudske, umetničke i materijalne potencijale kako bi u okviru zakona i propisa omogućilo nesmetano odvijanje najavljenih predstava, gostovanja, produkcija i drugih aktivnosti predviđenih i najavljenih repertoarom. Imajući u vidu, međutim, navedenu krajnje neugodnu situaciju u koju je postavljena ne svojom krivicom i za koju se ne zna koliko će dugo trajati kao i kakve će biti njene posledice, naša kuća je prinuđena da zamoli za razumevanje za eventualne nama nesvojstvene, a iznuđene izmene u rasporedu objavljenih programa, o kojima ćemo blagovremeno obaveštavati javnost, ističu u Upravi Narodnog pozorišta.

J.R.N./Blic

Pogledajte još