Evo zašto su nosorozi na listi ugroženih životinja (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Jezivi snimak sakaćenog nosoroga koji se tetura po putu dospeo je na Jutjub početkom meseca, a snimljen je u Nacionalnom parku “Kruger”, u Južnoj Africi.

Uprkos nastojanjima da se stane na put nezakonitom lovu i da se spasu veoma ugroženi crni nosorog i gotovo podjednako ugroženi beli nosorog, više od 1.000 primeraka ovih predivnih životinja ubijeno je samo u Južnoj Africi zbog njihovih tobože lekovitih rogova.

Lažne informacije da rog nosoroga leči sve - od raka do dijabetesa - prouzrokovale su povećanje potražnje na pojedinim tržištima u Aziji, gde jedan kilogram vredi više od dva kilograma zlata. Među bogatašima je popularan kao droga na žurkama, iako se to konzumiranje može uporediti za grickanjem noktiju.

Bela kuća je prošlog meseca predstavila novu strategiju suzbijanje trgovine divljim životinjama u SAD, ali ako se ništa ozbiljnije ne promeni, nosorozi bi mogli da nestanu u roku od 10 godina.

Osakaćenog nosoroga sa snimka posetioci Nacionalnog parka “Kruger” videli su 28. februara, ali rendžeri su ga locirali tek 4. marta, navodi se u saopštenju Južnoafričkih nacionalnih parkova. Životinja je bila živa, ali je imala metak u mozgu, pa su morali da je zauvek uspavaju.

Nastavićemo da ulažemo napore kako bismo se izborili sa problemom koji pogađa KNP”, navodi se u saopštenju. “Za nas je i jedan ubijeni nosorog previše.”

Izvor: Blic

Pogledajte još