Kako u 16. veku ugušiti pobunu seljaka? Raketnim mačkama - naravno!

Ukoliko ste nemački princ iz 16. veka koji smišlja način da uguši pobunu seljaka, vodite armiju protiv Otomanskog carstva ili pokušavate da poravnate račune sa drugim plemićem, šta bi moglo da vam da taktičku prednost?

Odgovor je, raketne mačke – naravno.

Raskošne ilustracije uputstva namenjenom artiljeriji i opsadnom ratovanju iz 1530. godine pokazuju rakete vezane za leđa mačaka i golubova, sa tekstom ispod na nemačkom koji savetuje vojnim komandantima da ih koriste kako bi „zapalili zamak ili grad kom nemaju pristup“.

Ovaj neobičan priručnik sa ilustracijama u boji zapao je za oko jednog književnog bloga nakon čega je pronašao put do Mitča Frasa, koji je odlučio da proba da odgonetne misteriju ovog krajnje neobičnog rukopisa.

„Zaista ne znam šta da mislim. Jasno se vidi kako vatra izbija iz nekakve sprave koja se nalazi na leđima ovih životinja“, izjavio je Fras, istoričar Pen biblioteke.

Međutim, da li su ove nesrećne životinje iz 15. veka zaista na sebi imale tehnologiju 20. veka.

Fras misli da to nije bio slučaj.

Priručnik je napisao artiljerista Franc Helm iz Kelna, koji je, kako se veruje, učestvovao u nekoliko bitaka protiv Turaka u Evropi u trenutku kada je barut menjao način na koji se sukobi vode.

Ovaj rukopis je bio dostupan svima sa ilustracijama brojnih autora. U njemu se nalaze čudni i užasavajući prizori – od bombi punjenih šrapnelima pa sve do projektila sličnim raketama obloženim šiljcima.

Sudeći po Frasovom prevodu, Helm je objasnio kako se životinje mogu koristiti za prenošenje zapaljivih uređaja. Drugim rečima, zarobite mačku na neprijateljskoj teritoriji, postavite bombu na nju, upalite fitilj i nadajte se da će se vratiti u neprijateljski grad i započeti požar.

Fras je takođe dodao da nije mogao da pronađe dokaze da su ptice ili mačke zaista korišćene na ovaj način u ratovanju tog perioda.

Foto: http://dla.library.upenn.edu
Izvor: B92

Pogledajte još