Nastavljeno predstavljanje hrvatske tužbe protiv Srbije

Šef pravnog tima Hrvatske Vesna Crnić-Grotić je pored ostalog navela zločini nisu imali vojnu svrhu, nego su bili "sustavno usmereni" prema nevinim Hrvatima, motivisani mržžnjom i žželjom da ih etnički očiste.

"Te činjenice govore same po sebi. Ubijanja, mučenja, silovanja bila su pravilo u toj genocidnoj srpskoj kampanji", rekla je ona.

Ističući da zbog straha, traume i srama žžrtava tačan broj silovanja nije poznat, Crnić-Grotić je 17-članom sudskom veću predstavila više primera silovanja Hrvatica, ali i Hrvata koji su navodno kastrirani nožževima, a hrvatski vojnici u Kusonjama, kako je tvrdila, žžicom omotanom oko testisa, prenosi hrvatska agencija.

Pomenula je da su jednom Vukovarcu su na Velepromentu odrezane ruke, a drugima odrubljene glave, dok su zatvoreni u Drnišu bili prisiljeni da ližu čizme zatvorskih čuvara, a oni u Korenici bili sodomizirani i prisiljeni silovati jedan druge.

"Srbija ne možže poreći ove činjenice koje jasno govore da su zatvorenici bili izložženi sistematskom zlostavljanju u brojnim srbijanskim logorima, samo zato što su Hrvati", rekla je Crnić-Grotić.

Danas je poslednji dan izlaganja hrvatske tužbe, a u ponedeljak će svoju tužbu za gencid predstaviti srpski prvani tim na čelu sa iskusnim pravnikom Sašom Obradovićem iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Usmena rasprava je počela u ponedeljak 3. marta, a planirano je da u dve runde izlaganja obe strane bude okončana 1. aprila.

To je završnica je spora koji je počeo još 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije, na koju je Srbija odgovorila 10 godina kasnije.

Izvor: Blic
Foto: AP - Peter Dejong

Pogledajte još