Vakcina protiv gripa i deca

Barem jedna vrsta vakcine bezbedna je za  najrizičnije kategorije  

Najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje su rezultat gripa izložena su deca, trudnice i starije osobe.  Ipak neki ljudi se pitaju da li je vakcina protiv gripa bezbedna za malu decu.
Najnovija studija pokazala je da je, barem, jedna vrsta vakcine bezbedna.

Doktor Sajmon Hembrid je pedijatar i istraživač u Denveru, u državi Kolorado. On i drugi istraživači pregledali su zdravstvene kartone više od 45.000 dece starosti od 6 do 23 meseca, koja su primila vakcinu protiv gripa i koja sadrži mrtav virus gripa. Istraživači su proveravali koliko dece se obratilo lekaru tokom dve nedelje od primanja vakcine. Doktor Hembrid opisao je svoje nalaze kao "veoma dobru vest".

"U odnosu na veličinu ove studije, mislim da je bilo iznenađujuće koliko smo malo sreli problema povezanih s vakcinom . Ustanovili smo neznatan porast jednog problema
- lakšeg povraćanja i dijareje" - istakao je doktor Hembrid.

Rezultati istraživanja su umirujući za roditelje kao što je Anita Miler Vesli, čija ćerka Megan provodi dosta vremena sa drugom malom decom. "Ona ide u obdanište i izložena je raznim bakterijama. Mi vodimo aktivan život ali je nikada ne bih izložila nečemu što sam mogla da predupredim vakcinom" - tvrdi Anita.

Doktor Hembrid ukazuje da bi roditelji trebalo da vakcinišu svoju decu na početku sezone gripa pošto virus može da bude fatalan za malu decu.

"Prvi put kada dete prima vakcinu protiv gripa neophodno je da je dobije dva puta u razmaku od mesec dana kako bi bilo potpuno zaštićeno. Zato je veoma važno da je dobije pre početka sezone gripa u lekarskoj ordinaciji" - opominje ovaj stručnjak.

Hembrid kaže da istraživanje još nije obavljeno na deci mlađoj od šest meseci. Takođe, nije urađeno istraživanje na maloj deci kojima se vakcina u spreju daje kroz nos, a koja sadrži živi ali oslabljeni virus gripa. Američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju naveli su da nazalnu vakcinu ne bi trebalo davati deci mlađoj od pet godina, dok vakcinu uopšte ne bi trebalo davati deci mlađoj od šest meseci.

U svakom slučaju, studije su pokazale da trudnice mogu bezbedno da prime vakcinu i da će neka od njihovih antitela preći na njihove bebe. Studiju su naručili Američki centri za kontrolu bolesti i prevenciju a rezultati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

(FoNet)

Pogledajte još