Računi za struju rađeni napamet

Od 40.802 reklamacije na decembarske račune, 16.084 su posledica lošeg očitavanja brojila, njihovog neočitavanja, dužeg obračuna i loše kontrole računa, a četvrtina građana koji se greju na gas dobili su uvećane račune zbog toga što su neki distributeri povećali stopu PDV-a pre vremena.

Tako, na primer, na pojedinim računima uopšte nije bio naveden datum očitavanja, a na drugima obračunski period uopšte nije bio naznačen.

"Problem predstavlja i prelivanje kilovat-sati na zone, jer se građanima samo zbog jednog kilovata koji sklizne u skuplju zonu, račun značajno uvećava. Zato ćemo do 1. juna da preispitamo tarifni sistem sa zonama koji je trenutno na snazi i da do 1. jula predložimo neko bolje rešenje za obračun struje", kaže Dejan Trifunović, član radne grupe Ministarstva energetike.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike, kaže da je kod više od 15 od ukupno 33 distributera krivac za veće račune za gas duži obračunski period i izrazio nadu da uskoro u Srbiji više neće biti gasa lošeg kvaliteta.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još