Tipovi kolega koji će vas dovesti do ludila

1. Negativno nastrojeni kolega

Ok, svakome se može dogoditi loš dan, ali njemu ili njoj je svaki dan loš dan. Ova osoba večito dramatizuje, kuka, prigovara, živčani i podiže vam pritisak na 200. Kao i svima ostalima oko vas…

Nemojte da dopustite da nečije loše raspoloženje uništi vaše dobro. Razvucite najširi osmeh koji imate i jednostavno ih ignorišite.

2. Glasni kolega

Ova osoba se ponaša kao da je doslovno sama na svetu. Smeje se i viče na sav glas i ne pokazuje nimalo razumevanja za ljude s kojima deli radnu okolinu. Kada uveče legnete u krevet, mogli biste se zakleti da ju/ga čujete tu negde, u sobi pored.

Zamolite njega ili nju da se malčice stiša. I zamolite na lep i pristojan način. Opravdanje neka vam bude problem s koncentracijom. I obavezno kažite hvala.

3. Kolega koji voli da tračari

Kada razmišljate o ovoj osobi, pitate se kako to da još uvek radi jer vam nije jasno kako uspeva da odradi išta od svog posla. Budući da po ceo dan šeta po kancelariji i brižljivo prikuplja i prenosi tračeve.

Nemojte da se zamarate takvom osobom. Samo pazite šta govorite o sebi i drugima. Radite svoj posao, a ispovedanje i tračeve prepustite nekom drugom.

4. Kolega kojeg muči besparica

Ili se barem tako čini. On ili ona večito pozajmljuje novac, jede vašu hranu, traži raznorazne usluge, a nikada ne dobijete ni obično hvala. Verovatno dobijete neko 'e tenks, spasila si me' u prolazu, ali svejedno…

Postoji granica između dobrote i naivnosti. Ne morate da budete osoba koja ne bi pomogla ni rođenoj majci, ali nemojte nikome dopustiti da zloupotrebljava vaše veliko srce.

5. Osoba o kojoj znate sve

Radite zajedno već neko vreme, a već u prvim danima poslovne saradnje saznali ste sve o njenom/njegovom ljubavnom životu, seksu, deci, problemima s hemoroidima i mesečnom ciklusu. E pa što je previše, previše je!

Kada se zateknete usred neke nove ispovesti, jednostavno se povucite i izvinite se. Kažite da morate da dovršite nešto što ste započeli, ili da morate do toaleta. Ne morate to da slušate.

Izvor: b92