Nije moguć čist dvopartizam

BEOGRAD, 12. avgust 2009. (FoNet) - Ukrupnjavanjem političke scene ulazimo u fazu umerenog višepartizma u kome neće biti mesta za stranke koje ne žele i ne mogu da prave koalicije, kaže Vladimir Goati, predsednik Transparentnost Srbije.

Politička scena u Srbiji "zagazila" je u proces ukrupnjavanja čiji početak će ozvaničiti nestajanje oko 90 odsto registrovanih partija i koji će voditi ka formiranju dva politička bloka predvođena trenutno najjačim partijama u zemlji - Demokratskom strankom (DS) i Srpskom naprednom strankom (SNS),ocenjuje Goati za "Politiku".

Ukrupnjavanje političke scene, naime, svuda u svetu smenjuje fazu ekstremnog pluralizma, u kojoj se Srbija sa oko 600 registrovanih stranaka sada nalazi.

Sledeći izbori, koje nezvanično opozicija "zakazuje" najdalje za maj sledeće godine, pojedini stranački prvaci iz vladajuće koalicije tek za jesen 2010. godine, a analitičari ih ne očekuju ni za dve, tri godine, biće prvi na koje će dva suprotstavljena bloka izaći nikada bliži i manje suprotstavljeni, tvrde analitičari.

Ukrupnjavanje političke scene, kako kaže Vladimir Goati, neće biti čisti dvopartizam, već grupisanje koje će dovesti do smanjivanja jaza između suprotstavljenih strana i uvesti nas u fazu umerenog višepartizma u kome neće biti mesta za stranke koje ne žele i ne mogu da prave koalicije.

"U pogledu sadržaja političkih poruka, identitet ta dva bloka postaće bliži. Razlike između stožernih partija, DS i SNS, već sada nisu kakve su bile između DS i SRS. Iako ne očekujem skore izbore, mislim da će, kada ih bude, glavni rascep između ta dva bloka biti oko pitanja kao što je ulazak u NATO ili autonomija Vojvodine, nikako oko Evrope.
Taj bitan rascep, oko Evropske unije, već sada je plići", kaže Goati.

"Sve druge stranke će se okupljati oko ove dve, i za partije koje su programski bliže tim stožernim partijama ta blizina je prilično opasna jer glasači uvek glasaju za onu najjaču", ističe Goati.

U bloku oko DS, Goati vidi G17 i LDP, i stranke, koje, kako kaže, nemaju drugu opciju. Uz SNS, smatra, idu Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija (NS), za radikale nije siguran, jer zajednička istorija naprednjaka i radikala može da bude nepremostiva prepreka novom ujedinjenju.

Sličan problem na drugoj strani, ističe Goati, ima i LDP.

"A što se socijalista tiče mislim da su oni bliži demokratskom bloku, u tom pravcu ih gura i uslov za ulazak u Socijalističku internacionalu, ali ne bih stavio velike pare na tu opkladu", oprezan je Goati.

Iako je uveren da izbora neće biti skoro i naglašava da bi njegovo uverenje da je Vlada stabilna uzdrmalo jedino ako bi se desilo da zakon o informisanju ne može da prođe bez glasova opozicije, Goati smatra da će do formiranja ova dva bloka doći vrlo brzo.

Pogledajte još