Da i oni postoje: Neželjeni efekti seksa

Alergija na spermu - Nekim muškarcima orgazam ne znači užitak pod obavezno. Kod nekih se javlja POIS (Sindrom postorgazmičke bolesti), a može trajati i do nedelju dana. Sindrom je identifikovan 2002. godine, a simptomi su slični gripu. Podrazumevaju groznicu, curenje iz nosa, ekstremni umor i iritaciju očiju, a pojavljuju se odmah posle ejakulacije. Marsel Valdinger, holandski profesor seksualne psihofarmakologije došao je do zaključka da su ti muškarci alergični na vlastitu spermu.

Žene takođe mogu biti alergične na spermu. Iako je to retka pojava kao i kod muškaraca, zabeleženo je nekoliko slučajeva. Simptomi su drugačiji nego kod muške alergije na spermu. Javljaju se u prvih 30 minuta od ejakulacije, a podrazumevaju oticanje, svrab, peckanje, osip... Žena može biti alergična na spermu samo jednog određenog muškarca, ali i na spermu svih muškaraca.

Kao i sve alergije, i ova se razvija vremenom, pa to što danas niste alergični ne znači da nećete i sutra.

Prelom penisa -
Fraktura penisa je retka pojava, ali su se neki muškarci suočili i s tom neželjenom posledicom. To što u penisu ne postoji kost ne znači i da se ne može polomiti. Do preloma penisa može dovesti iznenadna tupa trauma ili naglo savijanje u erekciji. Ako tokom seksa čujete neobičan zvuk i osetite jak bol, možda je došlo do preloma. Ova povreda je relativno retka, ali kad do nje dođe vrlo je dramatična i smatra se urološkim hitnim stanjem.

Stalna uzbuđenost, spontani orgazmi -
Ili PGAD javlja se kod žena. Izaziva napaljenost bez ikakvih nadražaja i stimulacije. PGAD nema nikakve veze sa seksualnom željom. Kod žena s ovim poremećajem i neke najuobičajenije radnje kao što su vožnja ili oblačenje pantalona mogu izazvati višestruke orgazme. Možda nekontrolisani, spontani orgazmi mogu da zvuče kao blagoslov, ali zamislite da vam se tako nešto dogodi tokom razgovora za posao. PGAD je prvi put zabeležen 2001. godine. Može se razviti u bilo kojoj životnoj dobi, uključujući i za vreme trudnoće i posle menopauze.

Bolne erekcije
- Preterivanje s Viagrom nije jedini način pomoću kog može doći do dugotrajne erekcije. Prijapizam je iznenadna, neželjena bolna erekcija koja može da traje i nekoliko sati pri čemu se krv, "uhvaćena" u sunđerasto telo penisa počne zgrušavati, što može dovesti do trajne impotencije. Uzroci prijapizma nisu uvek jasni. Prijapizam zahteva bolničko lečenje.

Seksomnija - Seks u snu ili seksomnija je stanje u kojem osoba učestvuje u seksualnim aktivnostima dok spava. Reč je o ozbiljnom i retkom poremećaju koji je zvanično priznat 2003. godine i može se lečiti. Ponašanje seksomničara može da uključuje masturbiranje, izvođenje oralnog seksa, orgazam, ejakulaciju, seksualni napad i silovanje. Seksomničari ponekad partnere nesvesno prisiljavaju na polne odnose, ali se u budnom stanju ničega ne sećaju.

Seksualne glavobolje
- Seksualne glavobolje može da prouzrokuje bilo koja seksualna aktivnost koja vodi do orgazma. Seks povišava krvni pritisak što dovodi i do povišenog pritiska u glavi. Osim toga, seks izaziva i grčenje mišića i napetost, a rezultat su glavobolje izazvane širenjem krvnih sudova u glavi. Seksualne glavobolje nisu opasne, ali preporučljivo je posavetovati se s lekarom.

Izvor: 24sata

Pogledajte još