Od 1. aprila biće moguće preneti fiksne brojeve

On je agenciji Beta rekao, da je to omogućeno potpisivanjem Protokola o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji sa osam operatera u Srbiji.

Protokol početkom marta Ratel potpisao sa operatorima koji pružaju usluge komunikacija preko javnih fiksnih telefonskih mreža - Telekom Srbije, Telenor, SBB (Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže), Ikom, Invest inženjering, Beogrid, Najt development suport (Knight Development Support), Džet TV (JET TV) i Orion telekomom.

"Taj protokol na jednostavniji način objašnjava postupak prenošenja broja, između svih operatora koji pružaju javnu govornu uslugu, a s obzirom na iskustva koja smo imali u mobilnoj mreži, objašnjene su dodatne procedure koje se mogu sresti u samom prenosu", kazao je Janković.

On je objasnio da je testiranje komutaciono-signalizacione mreže urađeno među svim operaterima i da je ta usluga, posle uvođenja konkurencije na tržištu, poslednja u nizu kojom se tržište u potpunosti liberalizuje.

"U Ratelu imamo centralnu bazu, koju smo instalirali kao i za mobilnu mrežu, a operateri su međusobno svoje informacione sisteme prilagodili i omogućili prenos za rad preko centralne baze", kazao je Janković.

Prema podacima Ratela, u Srbiji je u 2012. bilo oko 2,9 miliona pretplatnika fiksne telefonije, a ukupan prihod od samo od usluga fiksne telefonije bio je oko 370 miliona evra.

Izvor: Beta
Foto: Morguefile - imelenchon

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.