Zaboravite na meso i krompiriće ako želite bolji seks

Iako vam telo žudi za sočnim mesom i prženim krompirićima, ako želite da veče provedete u partnerovom zagrljaju, izbacite brzu hranu s jelovnika.

Hrana koja ubija libido
Takvi obroci obiluju mastima i zadaju težak udarac libidu. Tačnije, komad masnog crvenog mesa podstaći će rad metabolizma, ali bi vas istovremeno mogao uspavati. Grickate li uz to pržene krompiriće koji obiluju trans-mastima, nesvesno ćete srušiti nivo testosterona i usporiti protok krvi do polnih organa. Takođe, visok udeo soli u krompirićima muškarcima može otežati postizanje erekcije.

Hrana za libido
Ako želite više akcije, jelovnik obogatite zelenim i žutim povrćem. Bogato je betakarotenom, koji telo pretvara u vitamin A i zaslužan je za proizvodnju polnih hormona pa će pokrenuti uspavane nagone. Libido ćete dotući i ako živite previše pasivno, mnogo sedite ili svaki slobodan trenutak provodite ležeći pred televizorom. Za vruće su strasti potrebni hormoni, ali i jaki mišići te zdrav sastav krvi. Kako bi čitav taj sklop dobro funkcionisao, potrebna vam je redovna telesna aktivnost. Stoga se pokrenite i vaš će libido učiniti isto.

Kvalitetan san
Pritom ne zaboravite da su telu, kako bi bilo u formi, potrebni odmor i kvalitetan san. Ma koliko nam bio bitan, libido nije u kategoriji životno važnih funkcija. Stoga će telo, kada je hronično umorno, energiju usmeriti na vitalne procese kao što je probava, a libido će jednostavno staviti na čekanje.

Stres, svađe i promene raspoloženja
Iako je stres proglašen najvećim uboicom libida, nije baš uvek negativac.
Mala doza stresa deluje kao stimulans te vas može podstaćii na seks koji je savršen lek protiv napetosti. No stres postaje loš kada ste hronično izloženi njegovim visokim dozama jer stvara hormonsku neravnotežu u telu.
Povremene promene raspoloženja su normalne, no ako frustracije iskaljujete na partneru, taj će otrov uništiti i njegov i vaš libido.

Libido se “pali” na rizik
Izazovi pokreću bujicu adrenalina, a kada činite nešto što vas uzbuđuje, trenirate libido jer dosadan se život lako preslikava i u spavaću sobu.

Izvor: 24sata