Godišnjica "humanih papira"

ŽENEVA, 12. avgust 2009. (FoNet) - Ženevske konvencije su, na današnji dan pre 60 godina, usvojene s plemenitom željom da se uvedu humana pravila ratovanja, ali je ta lepa ideja daleko od ostvarenja.

Ženevske konvencije bi trebalo da su temelj modernog međunarodnog humanitarnog prava. Reč je o dokumentima koji štite ranjene u ratnim sukobima, garantuju human tretman ratnim zarobljenicima i, iznad svega, štite civile.

O poštovanju Ženevskih konvencija brine Međunarodni komitet Crvenog krsta, ali u sedištu ove organizacije sve su zabrinutiji zbog nedovoljnog poštovanja Konvencija.

Crveni krst traži način da se to promeni, kako da se osigura veće poštovanje pravila ratovanja. Jer, posle niza krvavih sukoba na raznim meridijanima, podaci su poražavajući.

U Prvom svetskom ratu poginulo je deset vojnika  na jednog civila. Danas je taj odnos upravo obrnut.

U Crvenom krstu znaju da napadi na civile, uništavanje njihovih domova, čak i silovanje, nisu slučajne posledice sukoba, već namerno izabrana taktika modernog ratovanja.

To nameće pitanje: šta uraditi sa Ženevskim konvencijama i da li su dokumenti, prvobitno usvojeni u vreme tradicionalnih stajaćih vojski, danas prevaziđeni ili ih ljudi jednostavno ne poštuju?

Advokat Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Filip Šperi,  u izjavi za Bi-Bi-Si  je podvukao: "Za sve nas je to veliko pitanje. Videli smo tako veliki broj civila koji su postali žrtve ratnih okolnosti. Moramo, dakle, pronaći načine da sprovedemo u delo ova pravila ratovanja i to snažnije i uverljivije nego do sada.
Moramo da one koji ih krše odvratimo od takve prakse".

Ko, međutim, može da nametne poštovanje Konvencija? Crveni krst brine o njihovom poštovanju, ali ne može da nameće njihovu primenu. To je zadatak Ujedinjenih nacija ili Međarodnog krivičnog suda.

Sve češći interni konflikti, u kojima se ne sukobljavaju tradicionalne vojske već nezvanične naoružane grupe, ipak ukazuju i na potrebu da se pravila ratovanja modernizuju. To se, međutim, može uraditi samo kroz diplomatski proces koji će verovatno trajati godinama.

U međuvremenu, po Šperijevim rečima, predstavnici Crvenog krsta u zonama sukoba nastaviće da podsećaju zaraćene strane na njihove obaveze i da brinu o civilima koji postanu žrtve ratova.

Pogledajte još