11 upotreba za limun koje vam nikad nisu pale na pamet

Iako limun većina ljudi koristi isključivo zbog pravljenja limunade, stavljanje u čaj ili gazirana pića, ova kisela voćka može da se koristi i u vašem domaćinstvu. Evo nekoliko saveta kako da iskoristite limunovu koru, umesto da je posle ceđenja odmah bacite u kantu za smeće.

UKLANJA MASNOĆU

Ako je vaša kuhinja bila žrtva dinstanja, kora od limuna će vam pomoći da se rešite masnih mrlja. Dodajte malo soli na koru i trljajte po masnim delovima, a zatim ih obrišite krpom. Ali, budite oprezni kada ga upotrebljavate na mermernim površinama ili na površinama koje su osetljive na kiselinu.

OČISTITE DŽEZVU ILI ČAJNIK

Da biste očistili čajnik napunite ga vodom, dodajte šaku tankih kriški limunove kore, a zatim pustite da proključa. Isključite i ostavite ga da se hladi jedan sat, zatim procedite i isperite dobro. U praznu džezvu dodajte so, led i koru. Ostavite dva minuta pa isperite.

OČISTITE MIKROTALASNU

Umesto da koristite proizvode za čišćenje mikrotalasne, upotrebite koru limuna. Sve što vam treba ja jedna šerpa koja može da se stavi u pećnicu. Sipajte u nju hladnu vodu, dodajte limun i kuvajte na velikoj temperaturi pet minuta. Sklonite šerpu i pažljivo očistite prljavštinu sa krpom.

HROM I BAKAR

Prepolovljen limun umočen u so ili prašak za pecivo može da očisti bakarno posuđe, kao i kuhinjske predmete od mesinga, nerđajućeg čelika ili hroma. Nasoljenom korom istraljajte posuđe, ostavite desetak minuta, a zatim isperite u toploj vodi.

ČUVA VAŠ DOM OD INSEKATA

Mnoge štetočine mrze limunovu kiselinu, pa ukoliko želite da ih se otarasite, stavite koru na svim mestima gde mravi i ostali insekti mogu da ulaze.

OSVEŽITE VAŠ DOM

Ako vaš dom zimi pati od suvog i toplog vazduha, ubacite koru limuna u lonac sa vodom i kuvajte na najnižoj temperaturi. Para iz lonca će uneti svežinu u vaš dom.

OČISTITE DASKU ZA REZANJE

Zbog niske Hp vrednosti, limun ima antibakterijska svojstva koje ga čine dobrim sredstvom za čišćenje daske za rezanje. Najpre je dezinfekujte, a potom traljajte površinu prepolovljenim limunom. Pustite da malo odstoji, a zatim isperite.

REŠAVA PROBLEM SUVIH LAKTOVA

Pola limuna pospite sodom bikarbonom i istrljajte laktove. Isperite i osušite.

UPOTREBITE GA NA SVOJOJ KOŽI

Limun može da bude jako dobar tonik za vaše lice. Laganim pokretima istraljajte kožu lica kriškicama, a zatim isperite. Uvek budite oprezni oko očiju.

NAPRAVITE ŠEĆERNU KUPKU

Pomešajte pola šolje šećera sa sitno iseckanom limunovom korom i dodaje maslinovo ulje. Nanesite na telo, izmasirajte ga, isperite i osušite. Koža će vam biti veoma meka.

Izvor: Ženski kutak

Pogledajte još