Konačno zabranjene laži na ambalaži prehrambenih proizvoda

Nepravilna i nepoštena upotreba ovakvih poruka biće zabranjena usvajanjem novog pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama, koji će proizvođačima hrane dati stroge smernice i spisak poruka koje će smeti da stave na ambalažu. Evropskoj agenciji za bezbednost hrane prijavljeno je 44.000, a odobreno je samo 230 zdravstvenih tvrdnji.

Dr Danica Zarić, direktorka „IHIS Nutricionizma“, institucije koja pomaže proizvođačima da se prilagode novim propisima, kaže za “Blic“ da će pravilnik uvesti red i potrošačima omogućiti lakši izbor pri kupovini.

- Proizvođač koji poželi da stavi zdravstvenu izjavu na proizvod moraće izjavu da prepiše iz novog pravilnika. To su izjave koje se već koriste u EU. Proizvođač će sliku ambalaže proizvoda i hemijsku analizu dostaviti Ministarstvu zdravlja na odobravanje - objašnjava dr Danica Zarić, član radne grupe za izradu tog pravilnika.

Koristiće se mnogo manje atraktivne, ali preciznije tvrdnje, pa će umesto “podstiče rast dece“, za vitamin D stajati izjava „vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece”, i to samo ukoliko taj proizvod sadrži minimum 15 odsto dnevnih potreba ovog vitamina na 100 grama proizvoda.

Predstavnica Zavoda za javno zdravlje Hrvatske Lea Polak kaže da je kod njih dosta zdravstvenih poruka promenjeno. Navela je krompir jednog proizvođača koji više ne sme da nosi oznaku “sadrži vitamina C kao dve jabuke”, jer ne postoji mera koliko vitamina C ima u dve jabuke.

Zabranjena ilustracija srca
- Ilustracija srca na ambalaži, koja bi trebalo da sugeriše pozitivan uticaj namirnice na kardiovaskularni sistem, ili reklama koja slikom upućuje na tako nešto, takođe neće biti dozvoljene osim ako je takva tvrdnja odobrena na osnovu medicinskih dokaza - kaže za “Blic“ dr Ivan Stanković, predsednik radne grupe za izradu ovog propisa.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.