Na dohvat ruke: 7 namirnica koje mršave umesto vas

Ali, kojeg god recepta da se pridržavate zdravlje vam uvek mora biti na prvom mestu. Izaberete li dijetu, odnosno način ishrane u kojoj će prednost imati hrana bogata vlaknima napravićete najbolji izbor. Naime, hranjiva vlakna pospešuju mršavljenje, a namirnice koje ih sadrže bogate su i vitaminima.

Konzumirate li dve hiljade kalorija dnevno najbolje rezultate u mršavljenju postići ćete ako u to ubrojite i šesnaest grama vlakana. Evo i spiska sedam namirnica u kojima ćete ih naći u izobilju.

Jabuke

Jabuka srednje veličine sadrži četiri grama vlakana, a velika jabuka pet grama. Jabuke takođe sadrže malo vitamina C i kalijuma.

Mahune

Jedna mera mahuna sadrži četiri grama vlakana i trideset odsto preporučene dnevne količine vitamina C koji, između ostalog, pomaže zdravlju kože.

Slatki krompir

Jedan skuvani slatki krompir sadrži oko pet grama vlakana i samo 103 kalorije. Ova skromna namirnica ujedno je i prava hranjiva bomba: pršti vitaminima A i C, a sadrži i kalijum, vitamin E, gvožđe, magnezijum i beta-karotin.

Maline
Odličan su izvor vlakana od kojih deo dolazi u obliku polisaharida pektina koji pomaže u snižavanju holesterola. Bogate su i vitaminom C.

Jagode
Osam jagoda sadrži oko tri grama vlakana i čak više od preporučene dnevne doze vrednog antioksidansa, vitamina C.

Leblebije
Šaka leblebija broji vrtoglavih osam grama vlakana. Uz to dobijete i popriličnu dozu vitamina B6 te folne kiseline, hranjivih sastojaka bitnih za stvaranje novih zdravih ćelija.

Bundeva
S porcijom kuvane bundeve poješćete i tri grama vlakana, a organizam ćete snabdeti i vitaminima A, C i E i kalijumom.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: sxc.hu

Pogledajte još