Kada prijateljstvo vodi u ljubav?

Foto: freedigitalphoto.net

Kada vas vide zajedno, mnogi misle da ste par, a ne „samo“ prijatelji. Ne zabavljate se, ali jedno drugome posvećujete svaki minut slobodnog vremena. Čujete se nekoliko puta dnevno, a SMS poruke šaljete neprestano.

Uvek ističete da ste najbolji prijatelji, ali da li je to baš tako? Društvo vam govori da je bolje za oboje da postavite granice. Često se šalite na temu šta bi bilo da ste u vezi. Najčešće se plašite da će prijateljstvo da nestane ako počnete da se zabavljate ili niste svesni jakih osećanja i bliskosti...

Nedefinisane veze često vode ka emotivnom bolu. Ako se osećate nelagodno u ovakvoj vezi, istupite, prihvatite odgovornost za nastalu situaciju. Vratite se na pravi put i zdravu osnovu ili se upustite u romansu.


Novosti

Definisanje odnosa i granica je posebno značajno kada sklapamo nova prijateljstva, ističu mnogobrojni psiholozi. Konfuzne signale ćete izbeći ako odmah pričate sa prijateljem. Otvoreno recite da šta vas zabrinjava, pričajte, nemojte da pretpostavljate, izbegavajte nagađanja.

Ako dođe do nežnog poljupca i zagrljaja, stručnjaci savetuju da je najbolje da odmah raščistite situaciju i vidite na čemu ste. Ukoliko želite da postavite granice, ali se bojite da ćete na taj način povrediti prijatelja ili ga izgubiti, znajte da će na kraju neko od vas sigurno biti povređen.

Odlaganje neizbežnog vam neće pomoći. Manje je bolno kada ste iskreni od početka i na vreme stavite do znanja šta očekujete od prijateljstva. Zdrave veze opstaju samo kada je komunikacija otvorena i iskrena.

Pogledajte još