Mali: Ukupan dug Beograda veći od milijardu evra

Foto: Emil Vaš / Beta

Mali je Tanjugu rekao da je krajem decembra prošle godine dug bio procenjen na 960 miliona evra, ali da se u međuvremenu pokazalo da postoje obaveze grada, “koje nisu bile u sistemu”, a koje se “mere milijardama dinara”.

“Mi smo u decembru rekli da obaveze grada iznose oko 960 miliona evra. Međutim, kad smo sagledali stanje stvari, otkrili smo oko 5,6 milijardi dinara obaveza koje grad ima, a za koje nismo znali da postoje, jer nisu bile u sistemu”, rekao je Mali.

On je naveo da je Privremeni organ uspeo da zaustavi negativan trend zaduživanja grada i neracionalno trošenje novca, ali da u narednom periodu mora da se nastavi maksimalno odgovorno raspolaganje sredstvima grada.

“Troškovi grada su ili isti ili rastu, a prihodi maksimalno opadaju i to je situacija na kojoj moramo da radimo u narednom periodu”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Privremeni organ je sve nepotrebne troškove koji ne utiču na normalno funkcionisanje grada – promocije, reklamiranje, reprezentacije – ukinuo ili smanjio na minimum, a ušlo se i u reprogram delova kredita sa domaćim bankama, kako grad ove godine ne bi plaćao kamate.

“Ušli smo u reprogram nekih delova kredita, posebno sa domaćim bankama – Intezom, Komercijalnom bankom i AIK bankom i uspeli smo da reprogramiramo kredite kako ne bismo bar ove godine morali da plaćamo kamate i da bismo koliko-toliko stabilizovali finansije”, rekao je Mali.

On je, govoreći o 100 dana rada Privremenog organa, istakao da je od novembra urađeno dosta toga na infrastrukturnim projektima, da je privremena vlast pokazala da razmišlja i o dugoročnim potrebama grada, ali i da vodi računa o onome što je bitno za svakodnevni život građana.

B92