Evo kako da uklonite hlor iz vode

0

Voda koju većina nas pije je obično puna hlora, koji je štetan po naše zdravlje. Saznajte kako da uklonite hlor iz vode na jednostavan i prirodan način.

Voda koja nam dolazi iz česme, ako ste na gradskom vodovodu, puna je hlora, a obično i hloramina, toksičnog gasa – popularnog sredstva za dezinfekciju.

Voda koju pijemo ne bi smela da sadrži više od 4 mg hlora po 1 litri vode, ali, nažalost, događalo se i da se ta granica pređe.

Poželjno je da ispitate vodu koju pijete i to možete lako uraditi uz pomoć testera (test traka) za ispitivanje kvalitete vode i količine hlora.

U svakom slučaju poželjno je da filtrirate vodu koju pijete, jer je hlor, dugoročno, vrlo štetan po ljudsko telo.

Konzumiranjem hlorisane vode povećavate rizik od raka bešike, povećavate holesterol i nivo lipoproteina visoke gustine i možete izazvati astmu i alergije. Takođe, loš je za kožu, oči, disajne puteve.

Mnoge zdravstvene organizacije savetuju da iz vode, kada god možete, uklanjate hlor.

Najjednostavniji način je da bar svaki put kada pijete vodu ukapate u čašu i par kapi svežeg limunovog soka. Naime, vitamin C (kojim je limun bogat) pročišćava vodu.

Savetuje se da koristite askorbinsku kiselinu.

Sasvim jednostavno, vodu možete pročistiti sa tabletama vitamina C. Obično se za pročišćavanje savetuje 1 mg vitamina C po 1 litri vode, ali možete dodati i malo više – zavisi koliko je voda hlorisana.

Vodu možete pročišćavati i aktivnim ugljem, možete koristi filtere i čak kupiti filtere za tuševe i česme koji direktno filtriraju vodu.

Takođe, hlor možete ukloniti iz vode ako ostavite posudu sa vodom na otvorenom. Hlor će preći u gasno stanje i ispariti iz vode. Ipak, potrebna su dva do tri dana da sav hlor ispari. Posude sa vodom prekrijte gazom i ostavite da stoje par dana.

Ako uklanjate hlor da biste pročistili vodu za akvrijum, ostavite je na otvorenom i više od dva dana. Ipak, treba znati da na ovaj način nećete ukloniti hloramin iz vode.

Hlor (ali ne i hloramin) možete ukloniti i prokuvavanjem vode. Potrebno je da voda kuva 15 minuta.

Izvor: Dnevno.rs
Foto: MorgueFile

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.