MUP konačno objasnio zašto je otkazana šetnja 2011: Horde htele rat za vreme Prajda

Ovo je samo deo policijskog izveštaja od 28. septembra 2011. koji su organizatori Parade ponosa dobili sa dve i po godine zakašnjenja kao ključan dokument zbog kojeg je 2. oktobra te godine otkazan skup u parku Manjež. O tome je odlučio Savet bezbednosti, koji je na osnovu ovog izveštaja policije smatrao da bi bila ugrožena nacionalna sigurnost.

U ovom dokumentu do detalja su opisani zaključci policijskih inspektora s terena, kao i onih koji su infiltrirani među navijačke i huliganske grupe.

Miletić: Sramota
Goran Miletić, jedan od organizatora Parade ponosa, kaže da je sramota što je MUP sa ovolikim zakašnjenjem poslao rešenje za otkazivanje šetnje 2011. - Bezbednosna procena za Prajd ima svega četiri strane i to govori o ozbiljnosti države - kaže Miletić.

- Imamo saznanja da bi, nakon humanitarnog koncerta, grupe „delija“ sa stadiona Crvene zvezde mogle da krenu ka parku Manjež kako bi sprečile okupljanje učesnika Parade ponosa. Tokom prethodnog vikenda, na gotovo svim fudbalskim stadionima, skandirano je protiv predsednika države Borisa Tadića, što je jedan od pokazatelja da će se ekstremisti iskoristiti paradu za pokušaj nasilnog rušenja države Srbije, njenih institucija, kao i napada na državne objekte i diplomatska predstavništva - stoji u uvodnom delu izveštaja MUP-a.

Policija ističe i da se na utakmici Partizana i Rada najviše pozivalo na nasilje. Inspektori su saznali i da desničari obilaze osnovne i srednje škole i da učenicima dele materijal u kojem ih pozivaju da spreče skup u Manježu.

Plan huligana
„Delije“ nakon koncerta dolaze u park Manjež i napadaju učesnike parade Planirano otimanje autobusa i trolejbusa za probijanje kroz kordone policije Grupe izrađivale „klonirane kartice“ za međusobnu komunikaciju Huligani na skuterima trebalo da dojavljuju rasporede policije Oružje trebalo da bude postavljeno na trasi Parade ponosa i skriveno u šahtove i kontejnere

- Navijači i desničari na dan Parade ponosa planiraju da izazovu nasilje paljenjem objekata i napadom na zgradu zasad nepoznate ambasade. Cilj je da se u medijima stvori slika o Beogradu kao gradu u plamenu. Jedan od vođa navijača Zvezde organizovao je mladiće za širenje nasilja. Planiraju izradu trokraka, koje će napraviti ukrštanjem eksera. To žele da bacaju pod policijska vozila i marice kako bi sprečili prevoz uhapšenih - navode u izveštaju.

Policija je saznala da vođa navijača FK Rad iz grupe „United Force“, osuđen za ubistvo, organizuje mladiće da izazivaju nered.

Počeci nereda
Navijači vikend pre Parade ponosa na utakmicama širom Srbije skandirali: „Ubij pedera“ i protiv predsednika Srbije Borisa Tadića Desničari i navijači delili su materijal po osnovnim i srednjim školama u kojem pozivaju na nasilje Vođa navijača Zvezde pravili trokrake sa ekserima koje će bacati pod policijska vozila Vođe „radovaca“ okupljale mladiće za organizovanje nasilja i nereda Proglašene mete: Kancelarija NATO, predstavništvo Haškog tribunala, Američka ambasada, Fond Nataše Kandić, Žene u crnom, kao i centrale SPO, LDP i DS Navijač s Novog Beograda organizovao mladiće za napade i krivična dela. On je i prethodne godine hapšen zbog nasilja

- Huligani izrađuju klonirane telefonske kartice za mobilne telefone kojima će razgovarati. Planiraju oduzimanje autobusa i trolejbusa kojima će probiti kordone policije i napasti učesnike šetnje. Angažuju mladiće koji će na skuterima obilaziti skup i obaveštavati vođe o rasporedu policije - stoji u proceni MUP-a.

Na kraju izveštaja je i zaključak:

- Može se očekivati veće narušavanje reda, oštećenja državne i privatne imovine, kao i napad na strana predstavništva.

Planirani antiskupovi
„Istinoljublje“ htelo da organizuje skup Krstonosna litija ispred Saborne crkve
Srpski sabor Dveri je nameravao da formira protestnu kolonu ispred Filozofskog fakulteta
„Delije Sever“ htele su da organizuju humanitarni koncert „Za Kosovo i Metohiju“ na stadionu Crvene zvezde
„Obraz“ organizuje skup „Molitveni hod za zdravu porodicu“ ispred Hrama Svetog Save

Izvor: Blic
Foto: Printskrin sa YouTube

Pogledajte još