Malezija: Nestali avion i dalje misterija

Azarudin Abdul Raman kaže da zvaničnici Malezije nisu isključili mogućnost kidnapovanja aviona, s obzirom na to da je on jednostavno nestao sa radara. On je dodao i da još uvek nije potvrđeno da je ono što je pronađeno u Vijetnamskom moru pripadalo nestalom avionu.

Podsetimo, avion Malezija erlajnsa MH370 nestao je s radara pre skoro tri dana na relaciji od Kuala Lumpura ka Pekingu, dok je u njemu bilo 239 ljudi. Porodicama i rođacima putnika rečeno je da se pripreme na najgore.

Azarudin Abdul Raman je rekao da “nažalost” do sada nije nađeno ništa za šta se može tvrditi da je deo nestalog aviona. On je dodao da su intenzivirani napori da se pronađe avion, kao i da će potraga trajati koliko god je potrebno.

“Svakog sata, svakog sekunda tragamo po svakom metru mora”, rekao je Raman.

BBC javlja da u potrazi za nestalim avionom učestvuje 40 brodova 34 letelice iz devet različitih država, koje su pritekle u pomoć.

Za sada postoje dve teorije o tome šta se dogodilo sa avionom. Rojters je ranije objavio nezvanična saznanja da se fokus istrage o letu MH370 usmerava ka mogućnosti da se letelica raspala tokom leta.

“Činjenica da nismo pronašli nikakve ostatke aviona upućuje na to da se letelica možda raspala na visini od oko deset kilometara”, rekao je za Rojters izvor blizak istrazi.

Spekulisalo se i o mogućnosti terorističkog napada, s obzirom na činjenicu da je na letu bilo više osoba sa ukradenim pasošima, zbog čega se u istragu uključio i Interpol.

Izvor: B92
Foto: Beta – ap – Laurent Errera