Proizvođači malina i pšenice ispred vlade

BEOGRAD, 12. avgusta 2009. (Beta) - Predstavnici Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Vilamet" iz Arilja, proizvođača pšenice iz Banata i Unije proizvođača iz Šapca protestuju u sredu ispred zgrade Vlade Srbije zbog lošeg stanja u poljoprivredi i otkupne cene njihovih proizvoda.

Protestu, prema proceni policije, prisustvuje oko 500 ljudi, a saobraćaj je zaustavljen u jednoj traci Nemanjine ulice u pravcu prema Železničkoj stanici.

Predsednik "Vilameta" Dragiša Terzić rekao je novinarima da je desetak ljudi iz tog uduženja počelo štrajk glađu i da će strajkovati do ispunjenja zahteva. Malinari zahtevaju da se utvrdi da li su hladnjače u monopolističkoj poziciji, da akontna cena maline bude 160 dinara za kilogram i da po izvozu tog voća podele dobit sa vlasnicima hladnjača.

Predsednik Udruženja poljoprivdenika Banatskog novog sela Zoran Sefkerinac rekao je da je to udruženje pre sedam dana dostavilo zahteve ministru poljoprivrede i vladi da im omogući sastanak sa otkupljivačima pšenice, što je juče i dogovoreno. "Trenutna otkupna cena pšenice je 9,5 dinara, a da bismo imali zaradu cena bi trebalo da bude između 15 i 16 dinara", ocenio je Sefkerinac.

Pogledajte još