Kradljivica knjiga

Uz naraciju same Smrti, filmsko ostvarenje „Kradljivica knjiga” prikazuje život neobične i hrabre devetogodišnje devojčice Lizel (Sofi Nelis) koja živi sa svojim starateljima, velikodušnim Hansom (Džefri Raš) i njegovom zajedljivom ženom Rozom (Emili Votson) u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Stidljiva Lizel, koja je u šoku zbog tragične smrti svog mlađeg brata, ima poteškoće sa uklapanjem u sredinu, naročito u školi gde joj se vršnjaci rugaju jer ne zna da čita. Uz podršku nove porodice i Maksa, jevrejskog izbeglice koga skrivaju ispod stepeništa uči da čita. Za Lizel i Maksa snaga reči i imaginacije ubrzo postaje jedini izlaz iz uzburkanog sveta.

Dok se situacija u Nemačkoj pogoršava i mržnja postaje sve veća i opipljivija, Lizel krišom počinje da krade knjige. Međutim, ona ne zadržava knjige samo za sebe, već ih deli sa drugima. U vreme najvećeg zla u ljudskoj istoriji i neverovatnih opasnosti, Lizel uspeva da sagleda i lepu stranu života.

Režiju "Kradljivice knjiga“ potpisuje britanski reditelj Brajan Persival, koji ima velikog iskustva u režiji na televiziji, i BAFTA nagradu za najbolji kratki film.

Mladu glumicu koja igra glavnu ulogu, devojčicu Lizel, producenti su tražili u nekoliko zemalja širom sveta, da bi se na kraju odlučili za francusko-kanadsku glumicu Sofi Nelis. Ona iza sebe ima već nekoliko uloga na filmu i televiziji, kao i nekoliko nagrada za decu glumce.

Oskarovac Džefri Raš rekao je da je bio zaprepašćen glumačkim sposobnostima Nelisove i da se bliska veza Hansa i Lizel brzo „prelila” i na njih dvoje.

Pogledajte još