Oliver Ivanović sedmi dan štrajkuje glađu

Članovi te inicijative su opomenuli međunarodne predstavnike na Kosovu da će biti odgovorni za zdravstveno stanje njihovog lidera.

"Mi možemo samo da pretpostavimo u kakvom je zdravstvenom stanju. Zato opominjemo međunarodne predstavnike da će biti odgovorni za zdravstveno stanje gospodina Olivera Ivanovića", navodi se u saopštenju i upozorava na kršenje prava.

Ta stranka izrazila je i zahvalnost zbog podrške koju je eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska uputila njenom lideru koji je od 27. januara u pritvoru.

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" je u saopštenju istakla da se time još jednom potvrđuje činjenica da je Srpska pravoslavna crkva uvek uz svoj narod kada je najteže i kada mu je potrebna pomoć.

I odbornici skupština četiri opštine severa Kosovu pozvali su danas međunarodne predstavnike da pomognu da se odmah ispuni zahtev za premeštanje Ivanovića iz pritvora u Prištini u Kosovsku Mitrovicu.

Kako se navodi u saopštenju, na današnjem sastanku u Opštini Zvečan, predsednici skupština te opštine i Severne Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića kazali su da otezanje odluke o premeštanju u drugi pritvor ugrožava Ivanovićev život.

Oni su kazali da smatraju da bi prihvatanje tog zahteva bio pozitivan signal za srpski narod, za kredibilitet Euleksa, Evropske komisije na Kosovu, i ostalih međunarodnih predstavnika.

Ivanović je uhapšen 27. januara, osumnjičen za učešće u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Vlada Srbije je dala garancije za Ivanovića da se brani sa slobode koje nisu uzete u obzir, a pritvor mu je produžen za dva meseca.

Izvor: Beta
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još