U domovima zdravlja od jutros primaju samo hitne slučajeve

"Za sada nema gužve ni na jednom odeljenju, valjda su građani čuli iz medija da ćemo štrajkovati pa izbegavaju da dolaze. Pridružujemo se ciljevima kolega jer su nam plate i bez poreza bile male, a ovo sa porezom je katastrofa. Razumem ljude iz Vlade, jer njima je kasa prazna i svi treba da pomognemo da se ona napuni, ali ovo nije način. Kod nas u ustanovi skoro 50 odsto zaposlenih od svoje jedne plate izdržavaju celu porodicu", kaže dr Snežana Stevanović, direktorka Doma zdravlja Vračar.

Ona naglašava da se zbog poreza većini lekara skida 8.000 dinara sa plate svakog meseca.

"Primamo građane sa visokom temperaturom, ali ne i hroničare, oni danas nisu ni dolazili. Takođe ne vraćamo trudne žene, ni decu. Ne verujem da će jednodnevni štrajki ičemu doprineti, ali je važno da smo jedinstveni i da svi iz struke pokažemo svoj stav prema ovome što Vlada radi. Stanovništvu su potrebni lekari, posebno mladi ljudi puni energije, a oni prvo ne mogu da se zaposle, a kada ih zaposlite onda im smanjujete plate. Naravno da onda ili odlaze iz zemlje ili neće da rade"
, ističe dr Branka Lazić, načelnik Opšte medicine u DZ Stari grad.

Osim lekara i farmaceuti su stupili od jutros u jednodnevni u štrajk, a na građane apeluju da danas dolaze samo ako je neophodno.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Dragan Cvetić istakao je da je štrajk upozorenje kako bi se ukazalo na katastrofalno stanje zdravstva.

"Povod za štrajk je solidarni porez, ali razloga ima previše. Opšte stanje je katastrofalno, a Srbija je već dve godine poslednja u zdravstvu. Činjenica je da su i pacijenti i lekari nezadovoljni", rekao je Cvetić.

On je takođe rekao da će štrajk biti ponovljen ako se ovakvo stanje nastavi.

"Štrajk je upozorenje, ogorčenje lekara i farmaceuta, a čim se formira vlada i konstituiše skupština, mi ćemo štrajk ponoviti, ako bude bilo potrebe"
, dodao je predsednik Sindikata.

Prema njegovim rečima, lekari štrajkuju u svim domovima zdravlja, bolnicama i svim značajnim zdravstvenim institucijama od sedam sati ujutru do sedam uveče.

Solidarni porez podrazumeva da mesečna zarada u visini od 60.000 do 100.000 dinara bude manja za 20 odsto, a sa one koja je preko 100.000 oduzima se čak 25 odsto.

Izvor: Blic
Foto: Morguefile - mconnors

Pogledajte još