Zbog ovih sedam stvari koje radite svaki dan prebrzo starite

Baš pazite na svoju prehranu, vežbate, ali čini vam se da starite brže nego što bi trebalo?

Možda neke od ovih navika utiču na vaš izgled. Način na koji spavate, hrana koju jedete... sve to može dodati nekoliko godina na vašem licu. Evo što kažu stručnjaci za Health.com.

Izbacili ste masnoće iz ishrane
Nisu sve masnoće loše. Zapravo, želite li da zadržite mladenački izgled, morate jesti "zdrave" masnoće, tvrdi nutricionistica Franci Kohen. Omega 3 masne kiseline poželjno je konzumirati što češće, a neki od najboljih prirodnih izvora su riba, orasi, lanene sjemenke... Omega 3 masne kiseline održavaju kožu gipkom i sprečavaju nastanak bora te podstiču rad srca.

Kremu za sunčanje koristite samo na plaži

Kremu za sunčanje trebalo bi utrljavati u kožu svaki dan, tvrdi dermatolog Sara L. Tejlor. UV zračenje prisutno je čak i kada je dan oblačan i kišovit pa bi trebalo koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 30-50 svaki dan, navodi ona.

(old_image)

Multitasking
Iako nam se može činiti da je obavljanje više stvari u isto vreme odličan način da što pre i efikasnije rešimo mnoštvo obveza koje su pred nama, to je zapravo kontraproduktivno.

"Ljudi misle da je multitasking dobra stvar, zapravo se time ne rešava ništa i samo se stvara dodatni stres", tvrdi doktor Rejmond Kasciari.

Upravo je stres jedan od glavnih uzročnika otpuštanja slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Zato, nemojte raditi više stvari odjednom, usredsredite se na jednu dok je ne završite pa onda prionite na drugu, poručuje ovaj doktor iz kalifornijske bolnice St. Joseph.

Jedemo slatko

Svi volimo te male, slatke zalogaje. Osim što će nam suzdržavanje od poslastica pomoći u skidanju kilograma, pomoći će i u održavanju mladenačkog izgleda. Molekuli šećera vežu se na proteinska vlakna u našim stanicama, objašnjava dermatolog dr Suzan Stjuart. Zbog toga naša koža može izgubiti sjaj i zdravu boju, a dobiti bore. Ako to želite da izbegnete, preskočite desert, poručuje Stjuart.

(old_image)

Gledanje TV-a skraćuje nam život
Svaki sat gledanja televizije odraslima skraćuje životni vek za 22 minute, navodi se u časopisu "British Journal of Sports Medicine". Rezultati su deo istraživanja sprovedenog na oko 11.000 Australijanca u dobi od 25 i više godina.

Oni koji sede pred televizorom u proseku šest sati na dan imaju kraći životni vek za oko pet godina u poređenju s onima koji ne provode toliko vremena pred malim ekranima.

Kada sedimo više od 30 minuta, telo počinje taložiti šećer u našim stanicama i time se povećava mogućnost da postanemo gojazni, tvrdi Kaskiari.

Provedete dan sedeći

Znamo da je sedilački život opasan za naše zdravlje. Povećava se rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Većina nas ne može promeniti radna mesta na kojima moramo sediti, ali zato je ključna redovna teloesna vežba. Samo 150 minuta vežbanja nedeljno može nam produžiti život i do 13 godina – navodi se u časopisu British Journal of Sports Medicine.

(old_image)

Previše se šminkate

Previše pudera na licu može imati dugoročne negativne posledice.
"Nanošenje prekomerne količine šminke, posebno proizvoda na bazi ulja, može začepiti pore na koži i izazvati upalu", tvrdi dr Stjuart. Proizvodi s alkoholom i raznim hemikalijama mogu isušiti kožu jer uklanjaju prirodna ulja s kože i na taj način uzrokuju prerano starenje i nastanak bora.

Potrebno je konzultirati se s dermatologom oko toga koji su proizvodi najbolji za vaš tip kože, poručuje.

Izvor: 24sata

Pogledajte još