Šta više boli, seksualna ili emocionalna prevara?

Foto: freedigitalphotos.net

Kada ulazimo u novu vezu, svi se mi nadamo da smo konačno pronašli osobu koja će nam biti verna do kraja života. Međutim, ako biste bili primorani da birate, da li biste pre pristali da partner ili partnerka imaju “nebitnu” seks-aferu sa strane ili da se zaljube u nekog drugog, ali da se to nikada ne realizuje na fizičkom planu. Šta bi vas manje bolelo?

Verovali ili ne, kad je u pitanju ljubomora zbog potencijalne prevare, u velikom broju slučajeva muškarci i žene će dati potpuno drugačije odgovore na ovo pitanje.

Kako otkriva najnovije istraživanje, žene bi daleko teže podnele da se njihov dragi zaljubi u neku drugu, nego da ima usputan seks s nekom damom koja ih je čisto fizički privukla. Čak dve trećine ispitanica izjavilo je da im emocionalna prevara deluje daleko strašnije od neobavezne avanture i bile bi daleko ljubomornije da znaju da njihov partner romantično uzdiše za drugom ženom, nego da s njom isprobava nove seks poze.

Za razliku od njih, muškarci nalaze da im je scenario u kojem je njihova draga u krevetu s nekim drugim daleko užasniji od toga da se samo “primila” na njega. Jednostavno, za pripadnike jačeg pola fizički aspekt preljube izaziva jače osećanje izdaje nego emocionalno švrljanje.

"Stvar je u tome što muškarci nikada ne mogu da budu sigurni u to da li žena nosi njihovo dete, tako da je sasvim prirodno da više strahuju od seksualne preljube. S druge strane, ženama je važno da znaju da uz sebe imaju partnera koji će se brinuti za porodicu, pa im zato mnogo teže pada pomisao da bi oni radije bili sa nekom drugom", objašnjava ove rezultate autor istraživanja, doktor Gari Bras s Univerziteta u Kanzasu.

Međutim, kada su u pitanju bivše ljubavi, stvari stoje obrnuto. Žene bi lakše podnele činjenicu da voljeni i dalje ima osećanja za prethodnu devojku, nego da spava s njom. Muškarcima bi, u ovom slučaju, lakše bilo da partnerka spava s bivšim dečkom, dok bi im bilo neoprostivo da saznaju da ga ona još uvek voli.

B92

Pogledajte još