Okončan protest radnika Zastava elektra

BEOGRAD, 12. avgusta 2009. (Beta) - Radnici Zastava elektra iz Rače okončali su u sredu protest u Beogradu nakon što je Agencija za privatizaciju zatražila da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Okružno javno tužilaštvo u Beogradu provere da li su tačni navodi Štrajkačkog obora o zloupotrebama u tom preduzeću.

"Ukoliko MUP i Tužilaštvo potvrde navode Štrajkačkog odbora steći će se uslovi da Agencija za privatizaciju preduzima dalje mere i pokrene postupak raskida kupoprodajnog ugovora", saopštila je Agencija.

Više od 200 radnika Zastava elektra u utorak je počelo protest ispred Agencije, gde su i prespavali, a podršku su im davali zaposleni u zemunskom Ikarbusu i zrenjaninskoj Jugoremediji. Njihovi zahtevi su da se raskine kupoprodajni ugovor jer novi vlasnici, kako tvrde, nisu ispunili investicione obaveze, kao i da im se isplate zaostale zarade, dnevnice i doprinosi.

Vlasnik Zastava elektra je konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, koji je to preduzeće kupio za 2,7 miliona dinara i obavezao se na investicije od 26 miliona dinara.

Pogledajte još