Sanader osuđen na devet godina zatvora

Foto: Beta

Sudija je naveo da je Sanader nalagao da donacije koje su bile namenjene za HDZ ne evidentira u poslovnim knjigama. Deo novca je zadržao za sebe, a deo je korišćen za finansiranje stranke.

Sanader je osuđen na devet godina zatvora. Sanader kao i njegova porodica moraju vratiti novac koji su nezakonito stekli. Među tom imovinom su i Sanaderove slike.

Fimi Medija se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se imovinska korist.
HDZ-u se takođe oduzima imovinska korist.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala tražila je u završkoj reči maksimalnu zatvorsku kaznu za prvooptuženog Ivu Sanadera, što je ukupno 15 godina zatvora, i da mu se oduzime 23,7 miliona kuna, koliko iznosi nesrazmera između imovine njegove porodice i vlasništva čije poreklo može da dokaže.

Za razliku od Sanadera, koji od početka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naredila njegova naslednica na čelu Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor, tužilaštvo je za optužene koji su priznali krivicu i utvrdili da su sve radili po nalogu bivšeg šefa predložilo znatno niže kazne.

Za HDZ, kao prvu stranku u Hrvatskoj koja se tereti za korupciju, USKOK je tražio oduzimanje više od 30 miliona kuna (oko četiri miliona evra) protivpravne imovinske koristi.

U slučaju Fimi-medija krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barisisć, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, knjigovođa HDZ Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak, preko koje je navodno izvlačen novac.

Glavni svedok tužilaštva, Mladen Barišić tokom sudskog postupka branio se ćutanjem, pa su na suđenju čitani njegovi iskazi iz istrage. U njima je priznao da je izvlačio novac koji je, kako je ispričao, korišćen među ostalim i za izborne kampanje, plaćanje pevača, kupovanje medija, umetnina i skupih odela za bivšeg premijera, evropske lobiste i letovanja za članove njegove porodice.

Navodno je i pevaču poznatom po ustaškoj ikonografiji Marku Perkoviću Tompsonu plaćeno pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa za HDZ-ovu konkurenciju.

Krivicu je, uz Sanadera i HDZ, odbacio njihov bivši portparol Ratko Maček.

HDZ odbrana tvrdi da stranačka tela nisu znala za navodnu korupciju, a nedavno su od Sanadera i još troje optuženih zatražili naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (6,5 miliona evra) zbog materijalne i reputacijske štete koju stranka trpi.

U slučaju Fimi-medija s tužilaštvom su se pre početka suđenja dogovorili Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se firmi, u saradnji s Fimi medijom, takođe "izvlačio" novac. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, Dimić na šest meseci, a zajedno su državi morali da vrate 3,8 miliona kuna.

Iz optužnice zbog nezakonitog punjena "crnog fonda" HDZ-a proisteklo je još nekoliko optužnica među kojima i protiv bivšeg ministra policije Ivice Kirine, kao i bivših čelnika nekoliko javnih preduzeća.

Bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader krajem 2012. nepravosnažno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.


Blic
/ 24sata.hr

Pogledajte još