Janukovič: Vraćam se u Kijev, ostajem predsednik i vrhovni komandant vojske

Na samom početku Janukoviča su savladale emocije i prvo što je rekao bilo je “Živ sam”.

“Pošto Ukrajinom kolaju svakakve glasine o meni, hoću da vam kažem da sam živ, mada ne mogu da kažem da se osećam dobro, jer ne mogu bez duboke tuge da gledam ovo što se dešava u Ukrajini. Na čelu nekakvog rukovodstva zemlje deluje banda ultranacionalista i fašista, koja je uzurpirala i funkciju predsednika. Oni su smenili vrh policije i službe bezbednosti, gradompatroliraju maskirani muškarci, bezakonje raste. Otpuštaju oficire i one koji ne žele da se oružane snage upotrebljavaju protiv civilnog stanovništva i žele da izazovu građanski rat.”

“Oni žele da u oružane snage uključe bojevike nacionalističkih organizacija, da im daju oružje. Želim da pitam pokrovitelje ovih mračnih sila na Zapadu: da li ste slepi? Zar ste zaboravili šta je fašizam? Sigurna sam da vojnici i oficiri ukrajinske vojske to pamte, za razliku od evropskih ministara.”

“Vojnici i oficiri shvataju šta vi hoćete i neće izvršiti vaša zločinačka naređenja. Podsećam vas da ja ne samo što sam legitimni predsednik Ukrajine, nego sam i glavnokomandujući armije. Živ sam i nisam se odrekao svojih ovlašćenja. U SAD i drugim zemljama tvrde da sam izgubio legitimitet jer sam pobegao. Ali nikud nisam pobegao.”

“Kao što znate, nalazim se u Ukraji: u Harkovu, zatim u Donjecku, na Krimu. U vreme državnog udara nisam napustio teritoriju Ukrajine. Protiv mene su upotrebili terorističke metode i nisu uspeli. Čim okolnosti dozvole, vratiću se u Kijev. Izbori za predsednika 25. maja bili su potpuno nelegitimni i nezakoniti. Oni nisu u skladu sa članom 103. Ustava Ukrajine.”

“Apelujem na međunarodnu zajednicu: niko nema prava i ne treba da podrži pljačku i ustavni prevrat. SAD se spremaju da daju 1 milijardu dolara tom banditskom režimu. Koliko znam, američki zakon zabranjuje davanje finansijske pomići vladi bilo koje države u kojoj je legalno izabrani predsednik svrgnut u vojnom udaru ili drugom nezakonitom odlukom. Nameravam da se obratim Kongresu, Senatu i Vrhovnom sudu SAD sa hitnim predlogom da daju pravnu ocenu akcije vlade njihove zemlje. Po zakonima vaše zemlje vi nemate pravo da novac dajete banditima.”

“U bliskoj budućnosti ozbiljno će uništiti ekonomsku situaciju u Ukrajini. Uzurpatori će pokušati da prebace krivicu za to na mene, možda čak i na Rusiju. Ja nikada neću pristati na to. Imao sam jasan plan za očuvanje standarda Ukrajinaca, ali sada, nažalost, oni su onemogućeni. A vi, koji ste oteli vlast, odgovaraćete pre ili kasnije za to što ste naredili da se puca u narod.””Ukrajina preživljava teška vremena. Vaši postupci doveli su do toga da se otcepljuje krim. Mi ćemo preživeti ova teška vremena. Ukrajina još nije gotova!”

Izvor: Kurir