Ko kontroliše meso na pijacama?

Švercovane salame, kobasice, viršle, konzervirana hrana, za koje se često ne zna ni odakle stižu na naše tržište, bez problema se prodaju na vojvođanskim pijacama.

Građani Novog Sada često su kupovali meso i mesne prerađevine na pijacama, jer su neuporedivo jeftiniji nego u mesarama. Ipak, sa najnovijim informacijama o prodaji zatrovanog mesa, takva praksa delimično je promenjena.

Iako je na tezgama najviše suhomesnatih proizvoda, često se nađe i sveže meso.

Većina trgovaca koji prodaju meso i suhomesnate proizvode na pijačnim tezgama odbili su da govore o tome. Za izjave su jedino bili spremni oni koji se takvom vrstom prodaje ne bave, jer sumnjaju u kvalitet proizvoda.

"Od početka godine veterinarska inspekcija podnela je 47 prekršajnih prijava protiv prodavaca na pijacama i šest privrednih prestupa protiv pijačnih uprava. Sa tezgi je uklonjeno 468 kilograma raznih proizvoda, svežeg mesa, kobasica, salame"
, navodi veterinarski inspektor Vladimir Grubač.

"Često se takvi proizvodi se proizvode u neregistrovanom, nelegalnom objektu, objektu koji nije pod nadzorom ove inspekcije, u objektu za koji sam vlasnik ne može da dokaže da je uveo sistem samokontrole i da ima sledivost tog proizvoda do mesta gde ga prodaje”, kaže on.

Građani, međutim, kažu da su izgubili poverenje i u inspekciju.

"Mi prihvatamo sve kritike, ne bežimo da mi negde ne zatajimo, mi ne možemo zaustaviti ovakvu vrstu prodaje bez saradnje sa drugim inspekcijskim službama", kaže Grubač.

Kazna za prodaju mesa neproverenog kvaliteta za građane iznosi od pet do 30 hiljada dinara, a za pravna lica od tri stotine dinara, pa na više.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija - Morguefile - Jusben

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.