Radar ušao u trag nestalom avionu, mobilni putnika još zvone!

"Avion je promenio kurs posle Kota Baru i spustio se na manju visinu. Uspeo je da uđe u Moreuz Malaka", naveo je malezijski vojni zvaničnik. koji je zadužen za informisanje o istrazi.

Avion na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, sa 227 putnika i 12 članova posade, u subotu rano ujutro sat vremena po poletanju poslednji put je imao kontakt sa kontrolom leta kod istočnog malezijskog grada Kota Baru. Nije bilo radio kontakta koji bi ukazivao na problem i, u odsustvu bilo olupine ili podataka o samom letu, policiji je ostalo da "češlja" putničke i liste posade kao potencijalni trag.

SAD uputile i drugi razarač u potrazi za avionom
Američka mornarica uputila je i drugi vojni brod - razarač "Kid", u potragu za avionom Boing 777-200 malezijske vazduhoplovne kompanije. "Nastavljamo da pomažemo malezijskoj vladi u potrazi i spasilačkoj operaciji u vezi sa nestankom aviona", rekao je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren. Ranije su SAD angažovale u operaciji potrage razarač "Pinkni" i vojni avion "Orion".

"Možda je neko na letu kupio vrednu polisu osiguranja, koju želi da porodica dobije ili neko ko duguje veliku svotu novca, znate, mi razmatramo sve mogućnosti", rekao je direktor malezijske policije Kalid Abu Bakar.

On je dodao da je policija tokom istrage "veoma dobro češljala video snimak uzet sa KLIA (Međunarodnog aerodroma Kuala Lumpur), kako bi proučili obrasce ponašanja kod svih putnika nestalog aviona".

Moreuz Malaka je jedan od najprometnijih svetskih pomorskih puteva koji se prostire duž malezijske zapadne obale i povezuje Andamansko more sa Indijskim okeanom na zapadu i Južnokinesko more sa Tihim okeanom na istoku u jugoistočnom delu Azije.

Mobilni telefoni putnika još zvone?!

Mobilni telefoni putnika koji su iščezli zajedno sa malezijskim boingom 777, još zvone, javljaju lokalni mediji pokušavajući da objasne misteriju koja je zaintrigirala čitav svet. Ta zvonjava mobilnih telefona jedini je tračak nade njihovim najbližima koji veruju da je avion možda otet i da su svi putnici još živi.

Moguće će im je poslati i poruku putem bilo kakvih aplikacija. Službenici Malejžn erlajnsa zvali su na mobilne i članove posade aviona, čiji su telefone takođe zvonili.

Misteriju bi trebalo da reše kineske vlasti. Malezijska kompanija sve brojeve mobilnih telefona prosledila je kineskoj policiji, koja trenutno radi na slučaju. Vlasti se nadaju da će pomoću mobilnih telefona otkriti lokaciju aviona, ali nikom nije jasno kako telefoni mogu da zvone i posle četiri dana od nestanka.

Muškarac čija je rodbina u nestalom avionu pozvao je policiju kući kako bi im dokazao da je profil na mreži QQ i dalje aktivan. Ipak, u jednom trenutku dok nije obraćao pažnju profil se ugasio sam od sebe. Mreža QQ slična je Whats Appu.

Da se avion srušio mobilni telefoni nikako ne bi mogli da rade. Rodbina je uverena da telefoni putnika i posade nikako ne bi mogli da budu uključeni da je avion pao u more ili na kopno, a čudno im je i da su im baterije još aktivne.

Nastavak teksta pročitajte ovde.

Izvor: Kurir
Foto: Beta - AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.