Niš pronašao način da uštedi na grejanju i učini ga efikasnijim

Sa realizacijom projekta zamene kotlova na lož- ulje, kotlovima na prirodni gas ili drvenu biomasu, niške škole i predškolske ustanove dobiće znatno efikasniji sistem grejanja. I gradska kasa će uštedeti najmanje 40 odsto para od sume koja je se sada izdvaja za kupovinu lož-ulja.

Prema podacima koji su se čuli na poslednjoj sednici Gradskog veća, kada je i pokrenuta inicijativa za implementaciju pomenutog projekta, sada se na godišnjem nivou iz gradskog budžeta plaća 116,77 miliona dinara za kupovinu 671 tone lož-ulja, dok bi za nabavku pelata trebalo izdvojiti samo 80 miliona.

- Svetska banka je projekat konverzije kotlova, nedavno ocenila kao jedan od najboljih u Srbiji i tu šansu ne smemo da ispustimo - tvrdi Ljubivoje Slavković, zamenik gradonačelnika Niša.

Inače, konačnu reč o ovom projektu trebalo bi da daju odbornici gradskog parlamenta na jednoj od narednih sednica. Ukoliko dobije zeleno svetlo, u šta ovde niko ne sumnja, ušlo bi se u sistem za javno-privatno partnerstvo.

- Grad bi na konkursu izabrao privatnu firmu koja bi obavila radove na zameni kotlova, ona bi kasnije imala obavezu i da plati projekat konverzije koji ćemo sada dobiti besplatno, a kada sve bude završeno, dobit bi se, po principu pola-pola, delila između nas i privatnog partnera - pojašnjava Slavković.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još