Sindikat zaposlenih u Fondu PIO najavljuje štrajk upozorenja

Predsednica tog sindikata Ljiljana Kremić izjavila je na konferenciji za novinare da zaposleni ne traže nikakvo povećanje plate, niti dodatna sredstva iz budžeta, već da povod za njihovo oglašavanje predstavlja izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) u decembru prošle godine i preporuke da se plate zaposlenih u fondu PIO smanje do 30 odsto.

Kako je navela, predstavnici sindikata u februaru ove godine održali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i DRI, na kome je dogovoreno da se krene u u proceduru izmene Uredbe do donošenja Zakona o platama.

"Taj dogovor koji je postignut na sastanku, kako je istakla, nije ispoštovan i sindikat će zato organizovati štrajk upozorenja tokom ovog meseca",
navela je ona.

Štrajk upozorenja, kako su naveli predstavnici sindikata planiran je bio za danas, ali je ta odluka prolongirana dok se ne održe izbori, kako ne bi bili zloupotrebljeni u političke svrhe.

Na konferenciji je rečeno da su zaposleni dovedeni u takav položaj zbog različitog tumačenja propisa, odnosno gde se i u koju vrstu službe RF PIO svrstava.

Predstavnici sindikata naveli su da bi u slučaju primene preporuke iz nalaza DRI zaposlenima bila uskraćena isplata regresa i toplog obroka pa bi tako na primer viši stručni saradnik za rešavanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja imao zaradu od 30.373 dinara, umesto 44.770 dinara.

Lekar veštak u prvom stepenom postupku imao bi bez toplog obroka i regresa zaradu od 42.678 dinara, umesto 57.077 dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.